Binnenland18 feb '22 07:42Aangepast op 18 feb '22 11:03

KNMI kondigt code rood af in verband met storm

Auteur: BNR Webredactie

Het KNMI heeft code rood afgekondigd in verband met storm Eunice. Naar verwachting zal de storm vanmiddag veel overlast veroorzaken. Vanaf 14:00 uur rijden er geen treinen meer, KLM heeft 170 vluchten geschrapt, de GGD sluit een groot deel van de test- en vaccinatielocaties en meerdere onderwijsinstellingen in onder andere Utrecht, Leiden en Amsterdam geven vanmiddag geen fysiek onderwijs meer.

Volg de gevolgen van storm Eunice in ons liveblog

Het KNMI waarschuwt voor een 'grote impact' van het 'extreem gevaarlijke' weer. 'Blijf binnen, maar probeer toch ook te kijken en je te verwonderen, dit gebeurt niet vaak in Nederland', zegt Reinout van den Born, chef bij Weer.nl.

De piek van de storm wordt rond 18:00 uur vanavond verwacht. 'Vanochtend is het nog rustig, het regent nog een tijdje, maar aan het begint trekt al razendsnel een lijn met forse buien over het land', vertelt Van den Bron. 'Dan krijgen we een stukje met overal windstoten tot maximaal zo'n 120 tot 130 kilometer per uur. Daarna breekt de zon ineens breed uit en valt de wind vrijwel weg. Dan heb je het idee van: was dat het? Nou nee, daarna komt de echte storm pas.'

Schade door storm Dudley donderdagmiddag in Klazienaveen.
Schade door storm Dudley donderdagmiddag in Klazienaveen. (Persbureau Meter)

Rond 14:00 uur vanmiddag arriveert de storm bij de Westkust. 'Daar trekt hij aan tot zo'n negen tot tien Beaufort, een zware storm is dat. En dat gaat echt van het ene op het ander moment.' Later trekt de storm langs de westkust naar het noorden toe, vanavond komt het Waddengebied aan de beurt. 'En daar zit dat enge deel', volgens Van den Born. Op het moment dat Eunice over de Noordzee heen trekt, gaat er over het het Waddengebied een windkracht tien waaien, en later en langer een windkracht elf krijgen, een zeer zware storm. 'Rond middernacht zullen die enorme windstoten tot 150, misschien wel 160 kilometer per uur gaan. Dat zijn we niet zo gewend in Nederland.' Het is volgens het KNMI niet uitgesloten dat storm Eunice zelf nog voor code ROOD gaat zorgen.

Luister ook | NS: vrijdagochtend minder treinen vanwege storm, 's middags helemaal geen verkeer

Schade

Als je storm Eunice vergelijkt met grote stormen uit het verleden, 'dan is het niet de ergste die we ooit gehad hebben.' Dat was volgens Van den Born in 1990, 'daar komen we niet aan. Dat was echt een hele zware, die blijft wel boven die van vandaag, maar alles wat daarna komt, was lichter.' Van den Born sluit zware schade en hinder niet uit. Tijdens eerdere lichtere stormen waaiden heel veel bomen om, ontstond er grote schade aan huizen en gebouwen. 'Dat zijn toch dingen waar we in de loop van de dag - en dan vooral de tweede helft van de middag en vanavond - rekening mee moeten houden. En dan met name in een heel breed kustgebied in het westen van het land en dus vanavond in het noorden, maar binnenland komt er ook niet van af. In het binnenland zijn het de zware windstoten die de schade zullen aanrichten', aldus Van den Born.

'Blijf binnen'

Storm Eunice is volgens van den Born 'alles bij elkaar'. Zijn advies is dan ook: Blijf binnen, maar probeer toch ook te kijken en je te verwonderen, dit gebeurt niet vaak in Nederland. We kunnen er weinig aan doen en hopen dat het allemaal goed gaat.'

Luister ook | Storm Eunice morgen heftiger dan Dudley


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen