Binnenland18 feb '22 15:12Aangepast op 18 feb '22 18:42

Liveblog | Drie dodelijke slachtoffers door storm Eunice

Auteur: BNR Webredactie

Het KNMI heeft code rood afgekondigd in verband met storm Eunice. Naar verwachting zal de storm vanmiddag veel overlast veroorzaken. Vanaf 14:00 uur rijden er geen treinen meer, KLM heeft 170 vluchten geschrapt, de GGD sluit een groot deel van de test- en vaccinatielocaties en meerdere onderwijsinstellingen in onder andere Utrecht, Leiden en Amsterdam geven vanmiddag geen fysiek onderwijs meer. In dit liveblog volg je de laatste updates over de storm.

Katwijk aan Zee- Door het hoge water staat het strand deels onder water. Strandtent eigenaren zijn bezig om hun tenten storm klaar te maken.
Katwijk aan Zee- Door het hoge water staat het strand deels onder water. Strandtent eigenaren zijn bezig om hun tenten storm klaar te maken. (ANP / Novum RegioFoto)

Efteling roept bezoekers op weg te gaan

18:43 | De Efteling heeft bezoekers vrijdagmiddag na 16.00 uur gevraagd te vertrekken in verband met de storm, aldus woordvoerder van het park. Op normale dagen gaat het park om 18.00 uur dicht, maar dat gebeurde nu ruim een uur eerder.

Aanvankelijk werd rond 16.00 uur besloten de hoge buitenattracties zoals de achtbanen en de Pagode te sluiten. Maar daarna werd besloten het park helemaal dicht te doen.

Eerst kregen de weinige bezoekers het advies om weg te gaan, maar later werd dat een oproep. 'Het was geen weer om nog langer door de Efteling te lopen', aldus de woordvoerder. Het was volgens hem een heel rustige dag. 'Vanwege het weer zijn veel mensen niet gekomen.'

Rotterdam The Hague Airport dicht, uitgaande vluchten geannuleerd

18:31 | Alle uitgaande vluchten van Rotterdam The Hague Airport voor vrijdag zijn geannuleerd. Vijf uitgestelde binnenkomende vluchten staan nog wel op het schema voor aankomst na 21.00 uur als de omstandigheden dat toelaten. In totaal zijn vrijdag twaalf van de dertig geplande vluchten geannuleerd.

Passagiers wordt geadviseerd om de informatie van de luchtvaartmaatschappijen over de status van de vluchten goed in de gaten te houden.

Op de luchthaven werden vrijdagmiddag windstoten van meer dan 120 kilometer per uur gemeten. Een vliegtuigtrap vloog over het platform en van een van de hangars op het luchthaventerrein waaiden dakplaten los. De weg aan de zijkant van een hotel op het luchthaventerrein moest worden afgesloten vanwege rondvliegend glas.

Opnieuw dode in Amsterdam door omvallende boom

17:40 | In Amsterdam is vrijdagmiddag opnieuw iemand om het leven gekomen door storm Eunice. De brandweer Amsterdam-Amstelland meldt dat er op de Vrijheidslaan een fietser onder een omvallende boom is terechtgekomen en daardoor is overleden. Het is voor zover bekend het derde dodelijke slachtoffer als gevolg van de storm.

NL-Alert

17:33 | De politie heeft een NL-Alert verstuurd, waarin opgeroepen wordt om niet de deur uit te gaan vanwege 'extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland.' Ook wordt gevraagd alleen bij levensbedreigende situaties contact op te nemen met 112. De lijn zou overbelast zijn vanwege meldingen over de storm.

Politie Amsterdam waarschuwt: blijf binnen

De Amsterdamse politie waarschuwt mensen niet meer de straat op te gaan. Dat meldt het officiële account op Twitter.

Vrouw onder boom in Boekel

17:06 | Ook in het Noord-Brabantse Boekel is het noodlot toegeslagen. Een vrouw kwam onder een omvallende boom terecht en is zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Vanwege de ernst van de situatie is er een traumahelikopter opgeroepen.

Hoe lang gaat de storm nog duren?

16:53 | Volgens Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat kan dat nog tot diep in de nacht duren. 'Het is lastig te voorspellen, want storm komt nu eigenlijk pas écht het land in. Wel wordt verwacht dat de noordelijke provincies er het langst last van hebben. Misschien zelfs tot vier uur.'

Persoon overleden in Diemen

16:37 | Er is een tweede persoon overleden door een omvallende boom. De boom viel op de auto waar het slachtoffer in zat, meldt de brandweer. Het ongeval gebeurde op de Weesperstraat in Diemen.

Geen verkeer naar Texel mogelijk

16:28 | De veerdienst van en naar Texel ligt er vrijdagmiddag uit vanwege de harde wind, veroorzaakt door de storm Eunice. Dat meldt TESO op Twitter. TESO verzorgt de bootverbinding tussen Texel en Den Helder.

Het is nog onbekend hoe lang de stremming duurt, stelt TESO.

Delen dak stadion ADO Den Haag weggewaaid

16:21 | Dat er met de storm weinig gevoetbald ging worden, was op voorhand al te zeggen, maar ADO Den Haag zou zomaar grotere problemen kunnen hebben. Een groot deel van het dak bij de Lex Schoenmaker Familietribune is weggewaaid. De brandweer heeft de straat afgezet, maar moet verder toekijken hoe de storm het Cars Jeans Stadion toetakelt.

Zwaargewonde persoon overleden

16:17 | De persoon die vrijdagmiddag door een omvallende boom werd geraakt, is overleden. Dat meldt de brandweer Amsterdam-Amstelland op Twitter. De boom viel rond 15.00 uur om op de Aalsmeerweg in Amsterdam-Zuid. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond, zo werd kort daarna gemeld.

Met behulp van de brandweer werd het slachtoffer onder de boom vandaan gehaald en naar het ziekenhuis vervoerd. Ondanks de inzet van de hulpdiensten is de persoon overleden. "De politie is bezig de familie in kennis te stellen", aldus de brandweer.

Zwaargewonde in Amsterdam

16:00 | Een persoon is vrijdagmiddag in Amsterdam geraakt door een boom die omviel. Het slachtoffer is daarbij zwaargewond geraakt, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De boom viel rond 15.00 uur om op de Aalsmeerweg in Amsterdam-Zuid. Het slachtoffer werd met behulp van de brandweer onder de boom vandaan gehaald en is naar het ziekenhuis vervoerd.

Dode in Ierland

15:45 | Storm Eunice heeft in Ierland een man het leven gekost en meer dan 80.000 huishoudens en bedrijven zonder stroom laten zitten. De man werd volgens de Ierse omroep RTÉ getroffen door een omgevallen boom, toen hij puin wilde opruimen. Het land kampt ook met verkeershinder. In een deel van het land zijn scholen vrijdag gesloten.

In Ierland bereikte de storm in de ochtend het hoogtepunt. In Cork, de op een na grootste stad van Ierland, zijn windstoten tot 130 kilometer per uur gemeten. De nationale weerdienst Met Éireann meldde aan het einde van de ochtend dat de wind abrupt in kracht kan toenemen op plekken waar het relatief rustig is.

O2 Arena beschadigd

15:10 | De O2-arena in Londen heeft flinke beschadigingen opgelopen door storm Eunice. Onderdelen van de koepel over het complex heen zijn afgescheurd, is te zien op beelden.

Windmolens stilgelegd

15:05 | Vanwege storm Eunice vallen voor het eerst alle Belgische windmolens op zee vrijdag stil. De wieken worden geblokkeerd zodat de molens niet beschadigd raken.

Op het verwachte hoogtepunt van de storm, vanaf 15.30 uur, worden alle 399 turbines stilgezet, zegt de vereniging van eigenaars van de windparken voor de Belgische Noordzeekust. Dat gebeurt automatisch. Na een uur kunnen ze alweer gaan draaien en tegen de avond draaien ze dan weer op volle kracht.

'Het is voor het eerst sinds 2009, toen de eerste windturbines op zee werden geïnstalleerd', dat alle molens tot stilstand komen, zegt secretaris-generaal Annemie Vermeylen van eigenaarsvereniging Belgian Offshore Platform.

Ook zaterdag hinder in OV

15:00 | De Nederlandse Spoorwegen hebben het voornemen zaterdag de 'gewone' dienstregeling weer op te starten. Maar hoogstwaarschijnlijk kunnen niet alle treinen rijden, als gevolg van de schade die storm Eunice zal aanrichten.

Vrijdagmiddag sinds 14.00 uur ligt al het treinverkeer stil in verband met de storm, "met het oog op de veiligheid van onze reizigers en collega’s", zo stelde NS donderdag al. De extreem harde wind in het hele land kan schade veroorzaken waardoor zaterdag mogelijk treinen zullen uitvallen. De kans is groot dat door de wind bijvoorbeeld bomen op het spoor terechtkomen.

Hardste windstoot ooit

14:05 | Storm Eunice heeft voor de hardste windstoot ooit in Engeland gemeten gezorgd. Het gaat volgens de Engelse weerdienst Met Office om een vlaag van bijna 200 kilometer per uur, die vrijdagochtend werd gemeten op het Isle of Wight, aan de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk.

Het eiland ligt in het deel van Engeland waar code rood is afgekondigd wegens storm Eunice. In de rest van het land geldt code oranje of geel. De Met Office waarschuwt voor levensgevaarlijke situaties door het noodweer.

Nog meer vluchten geschrapt

13:15 | Ook op Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport zijn vrijdag vluchten uitgevallen door de harde wind die gepaard gaat met storm Eunice. In Rotterdam gaat het vooralsnog om tien van de in totaal dertig vluchten die gepland zijn. Op de luchthaven in Eindhoven lijkt de overlast mee te vallen en gaat het om twee vluchten.

In de regio Rotterdam geldt vrijdagmiddag code rood vanwege Eunice en worden windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht. Een woordvoerder zegt dat het goed mogelijk is dat er nog meer vluchten gaan uitvallen en reizigers vertraging oplopen. Wel benadrukt hij dat het schrappen van vluchten aan de luchtvaartmaatschappijen is.

De luchthaven kan in overleg met de luchtverkeersleiding wel besluiten het vliegveld te sluiten, maar dat is nu niet aan de orde. Volgens de zegsman hebben de piloten ondanks de storm een gunstige windrichting om te landen.

Universiteiten sluiten de deuren

12:15 | Ook universiteiten in Tilburg, Delft, Enschede, Rotterdam en Nijmegen hebben besloten om vrijdagmiddag geen fysieke les te geven vanwege storm Eunice. Eerder lieten Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en de Hogeschool van Amsterdam al weten dat ze op tijd dichtgaan. Door de storm rijden er na 14.00 uur geen treinen meer. In verschillende steden stopt ook het andere openbaar vervoer met rijden.

Geen eten thuisbezorgd :(

11:45 | Storm Eunice zorgt er ook voor dat Thuisbezorgd vanaf 14:00 uur stopt met het bezorgen van maaltijden aan huis. in vrijwel het hele land wordt de bezorging gestopt, meldt het bedrijf. In Maastricht en Heerlen zal nog wel worden bezorgd, omdat het daar code geel is. Mocht de storm daar ook oprukken, dan stoppen de bezorgers ook in die steden met hun werk.

Tot 13.00 uur worden nog orders aangenomen, vertelt de woordvoerster. 'De bezorgers kunnen dan op tijd naar huis gaan.' In Rotterdam wordt misschien al eerder gestopt, als Eunice daar eerder aankomt. 'We hebben in elke regio een team dat het weer in de gaten houdt en ervoor zorgt dat de bezorgers veilig hun werk kunnen doen.'

Wedstrijden betaald voetbal afgelast

11:40 | Alle wedstrijden in het betaald voetbal gaan vrijdagavond niet door vanwege de storm Eunice. De KNVB heeft in overleg met de betreffende clubs besloten om alle duels af te gelasten, omdat de veiligheid van onder meer de spelers en supporters rond de stadions niet gegarandeerd kan worden. De wedstrijden worden volgens de KNVB 'op korte termijn' opnieuw ingepland.

In de Eredivisie stond het duel Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam op het programma. In de Keuken Kampioen Divisie zouden om 20.00 uur zeven wedstrijden beginnen. FC Eindhoven - ADO Den Haag was donderdag al afgelast, omdat ADO vanwege een groot aantal coronabesmettingen binnen de selectie geen team op de been kon brengen.

Rijkswaterstaat: ga niet de weg op

11:25 | Rijkswaterstaat waarschuwt mensen om niet de weg op te gaan in provincies waar code rood geldt vanwege storm Eunice. In de kustgebieden waarvoor code rood geldt worden zeer sterke windstoten verwacht met snelheden tot 130 kilometer per uur.

Het weeralarm is vanaf 14.00 van kracht voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied. Advies is om in deze provincies niet de weg op te gaan', aldus Rijkswaterstaat op Twitter. 'Houd rekening met zeer zware windstoten en onverwachte situaties op de weg.'

Waarschuwing voor fietsers en wandelaars

11:15 | Natuurbeheerders waarschuwen recreanten om vrijdagmiddag niet in de bossen te gaan lopen of fietsen. Dat is levensgevaarlijk, aangezien zware loshangende takken en boomkruinen ineens naar beneden kunnen vallen. Storm Corrie en storm Dudley hebben in de afgelopen twee weken al voor veel afbrekend hout gezorgd. Door storm Eunice kan dat losliggende hout zomaar wegwaaien. Ook de komende dagen zijn de bossen nog niet veilig, waarschuwt Natuurmonumenten.

De gemeente Rheden sluit natuurgebied de Posbank vanaf het middaguur helemaal af. Alle wegen gaan dicht en dat blijft zo totdat er geen risico's meer zijn, aldus de gemeente. De afsluiting geldt voor alle gebruikers van de Posbank. Natuurmonumenten sluit het bezoekerscentrum Veluwezoom bij de Posbank. Staatsbosbeheer sluit vanaf vrijdagmiddag 13.00 uur alle buitencentra in natuurgebieden. Ook de eigen kantoren gaan dicht vanwege de voorspelde zware storm.

Eunice zorgt voor forse duinafslag

10:54 | Storm Eunice zal voor forse duinafslag gaan zorgen, verwacht het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Maar de duinen langs de Noord-Hollandse en Texelse kust kunnen dit soort stormen goed weerstaan, aldus het schap. Het afgeslagen zand waait vanzelf de duinen weer in.

Storm Dudley heeft het zeewater wel opgestuwd, aldus het schap, maar niet veel schade aan de duinen veroorzaakt. Het strand en de duinen hadden wel nog schade van storm Corrie twee weken geleden. Eunice zal met zeer harde windstoten opnieuw happen zand uit de duinen slaan. Dat zand blijft onder de kustlijn liggen. Als de storm is bedaard waait het zand weer terug.

'Extreem gevaarlijk weer'

10:45 | Het KNMI waarschuwt voor een 'grote impact' van het 'extreem gevaarlijke' weer. 'Blijf binnen, maar probeer toch ook te kijken en je te verwonderen, dit gebeurt niet vaak in Nederland', zegt Reinout van den Born, chef bij Weer.nl.

Code rood

10:35 | Het KNMI heeft code rood afgegeven voor een deel van Nederland vanwege de storm Eunice. Het weeralarm geldt voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied.

De gebieden waarvoor code rood geldt krijgen vrijdagmiddag en -avond te maken met zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, aan de kust tot 130 kilometer per uur. De code rood geldt vanaf 14.00 uur. In de rest van het land is code oranje van kracht, met uitzondering van de provincie Limburg, waar code geel geldt wegens zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen