Binnenland18 feb '22 11:38

Gezondheidsraad adviseert tweede boosterprik voor 70-plussers en andere risicogroepen

Auteur: BNR Webredactie

Vier risicogroepen zouden de kans moeten krijgen om op korte termijn een tweede boosterprik tegen het coronavirus te halen. Dat adviseert de Gezondheidsraad vrijdagochtend. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down, volwassenen met een ernstige immuunstoornis en bewoners van verpleeghuizen.

Image
(ANP/Hollandse Hoogte/ROBIN UTRECHT)

Lees ook | Pubers mogen boosteren, na toestemming EMA

De Gezondheidsraad houdt er rekening mee dat de versoepelingen van de coronamaatregelen leiden tot 'een kortstondige toename in het aantal besmettingen'. Mensen uit die kwetsbare groepen kunnen daardoor ernstig ziek worden met kans op overlijden. Als deze groep nu al een tweede boosterprik kan halen, kan dat voorkomen worden volgens de raad.

Luister ook | GGD betwijfelt nut bron- en contactonderzoek

De eerste boosterprik is door de meesten al eind 2021 gehaald, waardoor de bescherming inmiddels al is afgenomen.

Niet iedereen

Voor andere volwassenen is een tweede boosterprik voorlopig niet nodig. De omikronvariant is 'minder ziekmakend' en het aantal besmettingen gaat waarschijnlijk dalen. 'Voor de algemene bevolking is de verwachte gezondheidswinst door een tweede boostervaccinatie daarom gering', aldus de Gezondheidsraad.

Luister ook | Gezondheidsraad vindt boosterprik pubers onnodig, ouders willen oplossing

In maart kijkt de Gezondheidsraad opnieuw naar de situatie. Misschien is het dan nodig om ook andere groepen van mensen onder de 70 ook een tweede boosterprik aan te bieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen