Binnenland20 feb '22 10:28

Storm: 3,5 miljoen euro aan schademeldingen, NS rijdt weer

Auteur: BNR Webredactie

Storm Eunice is in Nederland inmiddels gaan liggen. Met omgewaaide bomen en weggewaaide gevels en dakplaten heeft de zware storm op veel plekken in Nederland voor overlast gezorgd. Vanaf zaterdagmiddag rijden er slechts op enkele trajecten treinen, tientallen vluchten vanaf Schiphol gaan niet door en meldingen van stormschade blijven bij verzekeraars flink oplopen. Univé zegt voor miljoenen euro's aan schadeclaims binnen te hebben gekregen.

NS rijdt zondag weer

De NS rijdt zondag weer grotendeels volgens de geplande dienstregeling. Op enkele trajecten rijden er nog geen treinen door de herstelwerkzaamheden na de storm Eunice. 'Het opstarten van het treinverkeer is zonder problemen verlopen", zegt een NS-woordvoerder zondagmorgen. 'De mensen van ProRail hebben de afgelopen dagen en nachten keihard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen.'

Er rijden nog geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn, Geldermalsen en Tiel en tussen Alkmaar en Hoorn. ProRail is nu op die trajecten bezig met het opruimen en het herstellen van het spoor. Het is nog niet precies bekend wanneer op die trajecten weer treinen rijden. De NS adviseert reizigers voor vertrek de reisplanner te bekijken. Arriva meldde dat er door stormschade geen treinverkeer is tussen Maastricht en Sittard. Ook rijden er vanwege herstelwerkzaamheden geen treinen tussen Tiel en Arnhem van 10.00 tot 14.00 uur.

Stormschademeldingen

In delen van het land was vanwege storm Eunice code rood van kracht en dat is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.19 uur ingetrokken. Maar de gevolgen van de storm zijn in het land nog merkbaar. Zo hebben verzekeraars flink wat meldingen van stormschade gekregen. Bij Univé zijn de schade van storm Dudley eerder deze week en de meldingen van de storm van vrijdag samen goed voor een bedrag van ongeveer 3,5 miljoen euro. Dat stelt de firma. Waarschijnlijk loopt dat bedrag nog verder op.

Lees ook | Nederland krijgt te maken met twee (zware) stormen

Nationale-Nederlanden zegt zaterdag halverwege de dag voor beide stormen samen bijna 2000 particuliere en ruim honderd zakelijke schademeldingen te hebben gehad. Daarbij zitten ook andere labels van, zoals OHRA en ABN AMRO Verzekeringen. Centraal Beheer stelt sinds woensdagavond ongeveer 5000 schademeldingen te hebben gekregen. Dat is de tussenstand van zaterdagmiddag. Bij deze verzekeraar komen er ook nog steeds nieuwe meldingen bij. Bij Interpolis stond de teller in de loop van zaterdagochtend op meer dan 3000 meldingen, voornamelijk met schade aan woningen. Zaterdagochtend hebben verzekeraars extra personeel inzet om alle telefoontjes en onlinerapportages af te kunnen handelen.

Ook bij de hulpdiensten in het hele land zijn vrijdag en zaterdagochtend veel meldingen van stormschade binnengekomen. Het gaat per regio om honderden meldingen. Dat geldt ook voor de regio's waar code geel van kracht was, zoals in Limburg. Een groot deel van de meldingen ging over omgewaaide bomen, losgeraakte daken, gevel- en dakplaten en andere weggewaaide materialen als straatmeubilair en zonnepanelen.

Luister ook | KNMI kondigt code rood af in verband met storm

Vluchten

Vanaf Schiphol gaan er zaterdag ongeveer 80 vluchten niet door. Het is niet met zekerheid te zeggen of die vluchten niet gaan vanwege de weersomstandigheden, maar dat ligt 'wel voor de hand', zegt een woordvoerder van Schiphol. KLM laat in ieder geval weten dat 32 vluchten - enkele reizen - niet gaan vanwege weersomstandigheden, die gevolg zijn van storm Eunice. De storm heeft er vrijdag voor gezorgd dat er ongeveer 350 vluchten niet doorgingen vanaf Schiphol. KLM heeft die dag 200 vluchten geannuleerd.

Lees ook | 260 vluchten geannuleerd op Schiphol door storm Corrie

Leidingbreuken

Verder zitten meerdere mensen zaterdag mogelijk zonder water of een lage waterdruk door leidingbreuken die zijn ontstaan door de storm. Waterbedrijf Vitens zegt de schade te inventariseren en die te gaan herstellen zodra dat veilig kan. Vooral op de Veluwe zijn de problemen. Volgens een woordvoerster van Vitens gaat het daar om tussen de tweehonderd en vierhonderd huishoudens. In Friesland en het midden van het land zijn een paar tientallen huishoudens die last hebben.

Wind

Het weer blijft dit weekend nog onrustig volgens Weer.nl. Het kleine lagedrukgebied dat naar Nederland komt, zorgt aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust opnieuw voor harde wind. In het noorden van het land lijken de windsnelheden mee te vallen, maar in de zuidelijke kustprovincies kan het tot windkracht 7 tot 8 komen met windvlagen tot 80 kilometer per uur. Op zondag kan aan zee mogelijk een zuidwesterstorm ontstaan. En in de kustprovincies kunnen windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur voorkomen.

Gerelateerde artikelen