Binnenland21 feb '22 13:36

Stormen zorgen voor ruim half miljard euro aan schade

Auteur: ANP

Dat de stormen de afgelopen dagen flink hebben huisgehouden mag geen geheim heten. Uit de eerste inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars is er ruim 500 miljoen euro schade veroorzaakt aan woningen, auto's en bedrijfsgebouwen.

Dudley, Eunice en Franklin hebben vele duizenden schademeldingen veroorzaakt bij verzekeraars, die ook nog een flinke kluif verwachten te hebben aan de gevolgschade. De komende dagen blijft het namelijk flink onstuimig, waarbij het risico bestaat dat dakpannen en zonnepanelen - die door eerdere windstoten zijn losgekomen - voor nóg meer schade zullen zorgen. Datzelfde geldt voor bomen die al iets zijn ontworteld.

Lees ook | Franklin komt eraan, code oranje voor kustprovincies

Van de stormen hield met name Eunice flink huis. Die storm trok vrijdag met windstoten tot 145 kilometer per uur over Nederland en liet verspreid over het land een spoor van vernieling achter. Zo stortte in Den Helder de overkapping van een treinperron deels in, werd in Rotterdam een grote opblaassporthal verwoest, en ontstond er grote schade aan het dak van het stadion van ADO Den Haag. Op diverse plekken moesten mensen ook hun woningen verlaten omdat daken waren weggewaaid en werd elders onderdak voor hen geregeld.

Bomen

Verder zorgde het omwaaien van bomen voor grote ravage. In Oldenzaal werd bijvoorbeeld het pand van het carnavalsmuseum De Hofnar door een boom geraakt. Omvallende bomen hebben in Nederland ook vier levens geëist. Voor storm Eunice werd in delen van het land code rood afgegeven en belangrijke onderdelen van het openbaar leven kwamen stil te liggen.

Lees terug | Liveblog | Drie dodelijke slachtoffers door storm Eunice

'Verzekeraars hebben opgeschaald en zetten alles op alles voor een vlotte schadeafhandeling', zegt Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond. Klanten worden volgens hem zo snel mogelijk geholpen, maar zullen in sommige gevallen wel rekening moeten houden met wachttijden vanwege het grote aantal meldingen dat binnenkomt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen