Binnenland28 feb '22 15:34Aangepast op 16 sep '22 15:39

Sywert van Lienden aangehouden in onderzoek mondkapjesdeal

Auteur: BNR Webredactie

Sywert van Lienden is opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de Stichting Hulptroepen Alliantie vanwege de mondkapjesdeal. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. De man zit vast, samen met een andere verdachte die betrokken is bij de Stichting Hulptroepen Alliantie.

(Robin Utrecht / ANP)

In het onderzoek zijn drie woningen en een kantoor doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie. De Telegraaf schrijft dat een woordvoerster van het OM heeft bevestigd dat twee personen in Hilversum zijn aangehouden. 'Wij hebben vandaag drie woningen en een kantoor doorzocht. Daarbij zijn twee personen aangehouden', aldus de woordvoerster. Ook de BMW van Van Lienden werd bij de doorzoeking in Hilversum doorzocht.

Mondkapjesdeal

Het OM kondigde eerder vandaag aan een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de stichting en de 'drie daarbij betrokken natuurlijke personen' naar aanleiding van de aangifte van het uitzendconcern Randstad.

Lees alles over het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal in ons liveblog.

Randstad leverde personeelsleden aan Hulptroepen Alliantie omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid. Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou de man samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Lees ook | Randstad doet aangifte tegen Van Lienden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen