Binnenland28 feb '22 16:43

Handel in valse QR-codes winstgevende business, volgens het OM

Auteur: BNR Webredactie

Het maken van en de handel in valse QR-codes was een winstgevende business, volgens het OM. Vandaag begint de inleidende zitting voor de strafzaak tegen de 21-jarige Pavel F, die werkte op de GGD-locatie Schiphol. Hij wordt ervan verdacht gehandeld te hebben in valse coronabewijzen. Zelf ontkent hij dit.

Valse QR-codes

Volgens het OM zou F. puur voor eigen financieel gewin de QR-codes hebben aangemaakt. Hij zou zowel testresultaten als vaccinatiegegevens hebben vervalst. Tijdens zijn werk bij de GGD zou hij 8740 coronabewijzen hebben aangemaakt, ook buiten werktijd zou hij met deze praktijken bezig zijn geweest. Uit onderzoek van de politie blijkt dat er op zijn telefoon 62 gewiste notities met burgerservicenummers zijn aangetroffen.

Op de rekening van F. werden vervolgens regelmatig grote bedragen gestort. De verklaring van F. was dat hij dit geld van vrienden had gekregen om zijn droomauto te kopen. De rechtbank in Alkmaar achtte dit verhaal niet geloofwaardig.

Luister ook | GGD betwijfelt nut bron- en contactonderzoek

Mogelijke opheffing voorarrest

Het onderzoek van het OM is nog in volle gang, en dus vindt de advocaat van F. dat het voorarrest beëindigd moet worden. Volgens de raadsman heeft F. geen grote rol gespeeld in het verhandelen van de coronabewijzen. De officier is tegen het beëindigen van het voorarrest om twee verschillende redenen: F. weigert inzicht te geven over zijn rol binnen het criminele netwerk en daarnaast staat er op elke vervalsing een straf van twee maanden.

Mocht de rechtbank het voorarrest van F. toch opheffen, moeten er volgens het OM strenge eisen gesteld worden aan deze voorlopige vrijlating. Waaronder een contactverbod met medeverdachten, een locatieverbod voor de GGD-locatie op Schiphol en een beroepsverbod bij de GGD en ministerie van Volksgezondheid. De week hiervoor kwamen drie andere verdachten onder dergelijke voorwaarden vrij. Dinsdag zal de rechtbank beslissen of dit ook geldt voor F. Wanneer de zaken verder inhoudelijk behandeld zullen worden is nog niet bekend.

Luister ook | Vier op de tien Nederlanders maakt zich zorgen over beveiliging coronapersoonsgegevens

Gerelateerde artikelen