Binnenland8 mrt '22 18:05

Zo heeft Utrecht het aantal verkeersslachtoffers aanzienlijk verminderd

Auteur: BNR Webredactie

De gemeente Utrecht scoort het best op gebied van verkeersveiligheid, blijkt uit een analyse van BNR. In Utrecht is het aantal verkeersslachtoffers, waarbij minimaal 1 dode of gewonde viel, verminderd met 36 procent in de afgelopen vier jaar. Wat is hun geheim?

Wethouder Lot van Hooijdonk (rechts).
Wethouder Lot van Hooijdonk (rechts). (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

'Dat iedereen minder verkeersdoden wil, is helder', vertelt de Utrechtse verkeerswethouder Lot van Hooijdonk. 'Er is geen onderwerp zo indringend als dit, elk slachtoffer is er een te veel. En daarnaast bezorgt het de omgeving en familie veel leed.'

Luister ook | Aantal doden of gewonden op gemeentelijke wegen neemt toe

Geen geheim recept

Volgens Van Hooijdonk is er geen geheim recept om dit probleem op te lossen, wel merkt ze dat het beleid in Utrecht goed aanslaat. 'Er zijn twee adviezen die ik kan geven. Wij baseren ons verkeersveiligheidsbeleid op feiten. We doen voortdurend onderzoek naar data en proberen onze euro's in te zetten op de plekken waar het het hardst nodig is.' Van Hooijdonk legt uit dat niet alles tegelijkertijd kan en de gemeente ook niet overal geld voor heeft, 'maar stapje voor stapje kom je steeds dichtbij het doel'.

Luister ook | BNR-Uitblinkgemeente: Den Bosch in trek bij startende ondernemers

Snelheid uit het verkeer halen

'Daarnaast kampen wij met tekort aan ruimte, omdat we een groeiende stad zijn.' Dus probeert de gemeente Utrecht mensen aan te moedigen om meer te gaan lopen, fietsen en het ov te gebruiken, vertelt Van Hooijdonk. 'Ook halen we de snelheid uit het verkeer. Op veel plekken is het van 50 kilometer per uur, naar 30 kilometer per uur gegaan.' En door auto's minder belangrijk te maken en zachter te laten rijden, wordt het automatisch veiliger, legt Van Hooijdonk uit.

Weten hoeveel verkeersongelukken er in jouw gemeente plaatsvinden? Dat kan je hier zien.

Gerelateerde artikelen