Binnenland10 mrt '22 14:55Aangepast op 10 mrt '22 18:20

Baudet mogelijk berispt om achterhouden neveninkomsten

Auteur: BNR Webredactie

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet weigert om zijn neveninkomsten op te geven die hij ontvangt als Tweede Kamerlid en dat kan hem een berisping opleveren. Het advies van de berisping geeft het College van onderzoek integriteit aan de Tweede Kamer, na een klacht. Baudet zelf weigerde mee te werken aan het onderzoek.

Het College adviseert de Kamer om Baudet twee sancties op te leggen. Ten eerste moet hij al zijn nevenfuncties registreren in nevenactiviteitenregister van de Tweede Kamer. Daarnaast adviseert het orgaan de FvD-leider een berisping te geven. Mocht hij deze gedragscode weer overtreden, dan volgen er maatregelen. Wanneer de Tweede Kamer een besluit neemt over dit advies, is nog onbekend.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af in Leeuwarden.
Thierry Baudet van Forum voor Democratie trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af in Leeuwarden. ( ANP)

Gedragscode Kamerleden

Elk Kamerlid dient zijn of haar extra inkomsten te melden. Dat zou belangenverstrengeling moeten voorkomen. Baudets woordvoerder reageerde eerder hierop met: 'Als mensen hem niet vertrouwen, dan moeten ze vooral niet op hem stemmen.' Baudet grapte toen dat hij 'uitziet naar een maand vakantie van het parlementaire werk als dit betekent dat hij zou worden geschorst.'

Luister ook | Caroline van der Plas: 'Ik denk soms dat we in een kleuterklas zitten'

85.000 euro aan neveninkomsten

Voor Kamerleden geldt een gedragscode, waarin onder meer is vastgelegd dat zij extra inkomsten en giften moeten melden. Dat moet belangenverstrengeling of de schijn daarvan voorkomen. Volgens NU.nl zou Baudet 85.000 euro extra verdiend hebben vorig jaar, aan de verkoop van boeken. Dit is echter nooit gemeld in het openbare register van de Tweede Kamer.

Geen medewerking van Baudet

Het College onderzoekt sinds 2021 of de gedragscode van de Kamerleden wordt nageleefd, na een klacht die een burger had ingediend. In het onderzoek werd vermeld dat ze van 'enkele Kamerleden niet de medewerking zagen die ze hadden verwacht.'

Baudet geeft aan dat het om hem gaat. Hij wil niet meewerken aan het onderzoek omdat het een 'vergaande breuk maakt op de privacy en veiligheid van de parlementariërs.' Volgens Baudets woordvoerder houdt hij zich keurig aan de wet en betaalt hij belasting hij over zijn inkomsten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen