Binnenland15 mrt '22 07:31

Kabinet schrapt mogelijk alle coronaregels, behalve thuiswerkadvies, tot onvrede van MKB-Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet buigt zich dinsdag over het afschaffen van vrijwel alle nog geldende coronaregels. Rond het middaguur komt de ministersploeg bijeen om formeel een besluit te nemen, maar aannemelijk is al wel dat er verdere versoepelingen aangekondigd zullen worden. Ze gaan dan volgende week dinsdag in. Toch zal niet alles terug naar het oude gaan, tot ontsteltenis van MKB-Nederland.

De eerste coronamaatregelen werden aangekondigd in maart 2020. Iets meer dan twee jaar later zal zorgminister Ernst Kuipers waarschijnlijk bekendmaken dat ze voorlopig nagenoeg allemaal worden geschrapt.

De regels waren de laatste weken al niet zo streng meer. De versoepelingen worden daarom niet bekendgemaakt in een grote persconferentie die 's avonds live wordt uitgezonden op televisie, maar tijdens een persmoment op Mark Ruttes ministerie van Algemene Zaken. Rutte zelf zal daar niet bij zijn. Kuipers zal het besluit alleen toelichten. De vorige persconferentie over corona deed Kuipers ook alleen.

(ANP / Robin Utrecht)

De beperkingen die nu nog gelden, hebben vooral betrekking op specifieke situaties. Zo moeten mensen mondkapjes op in het openbaar vervoer, en geldt er een testplicht voor wie naar bepaalde grootschaligere bijeenkomsten wil. Ook geldt er een thuiswerkadvies.

Het Outbreak Management Team (OMT) gaf maandagavond grotendeels groen licht voor versoepelingen, maar merkte wel op dat mondkapjes in het ov nog toegevoegde waarde hebben bij hoge besmettingsaantallen. Ook zouden het thuiswerkadvies en de quarantaineregels nog moeten blijven, aldus de experts. Wel benadrukten zij dat de ministersploeg over het uiteindelijke besluit gaat.

Lees ook | 'Ouderwets' werkend Novavax-vaccin beschikbaar

MKB Nederland teleurgesteld over handhaven thuiswerkadvies

Dat het thuiswerkadvies mogelijk gehandhaafd blijft, vindt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland, teleurstellend. 'Het is wel aan de hele voorzichtige kant. Gelukkig hebben we een variant van het coronavirus die heel besmettelijk is, maar niet zo ziekmakend. Daar hebben we nu een paar maanden ervaring mee en gelukkig zijn we toe aan de situatie dat alle maatregelen eraf gaan.' Toch geldt dat dus niet voor het thuiswerkadvies. 'We zien dat verschillende bedrijven al hybride werken hebben ingevoerd en dat zullen ze zeker blijven doen. Het is echter niet meer nodig om, vanwege het virus, dit nog als stevig advies neer te zetten', meent Visser.

(Annie Spratt)

Het kabinet vindt versoepelingen verantwoord omdat het risico dat de zorg en de samenleving als geheel ernstig ontregeld raken door het virus nu veel kleiner is. Deels komt dat door de minder ziekmakende omikronvariant van het virus, en deels doordat veel mensen antistoffen hebben door een vaccinatie of doorgemaakte infectie.

Isolatie- en quarantaineregels

De voorman van MKB-Nederland ergert zich ook nog aan de isolatieregels voor mensen die besmet en ziek zijn geworden van het coronavirus. 'Ook daarvan vinden wij dat er geen noodzaak meer is om zo streng te zijn, ook op het gebied van quarantaine. Ik hoop dat het kabinet het aandurft om de quarantainemaatregelen veel soepeler te maken dan ze nu zijn.' Volgens Visser lijdt het tot problemen in verschillende werksituaties. 'Je krijgt je roosters niet meer rond, voor werknemers is het ook verschrikkelijk om lange tijd, zonder dat je klachten hebt, niet meer naar je werk te kunnen.'

Lees ook | 'De ziekenhuis- en IC-opnames zijn laag, dat was het doel'

Niet alle regels verdwijnen

Helemaal zullen de coronaregels nog niet verdwijnen. Zo zijn er nog regels voor mensen die naar het buitenland reizen. Mondkapjes blijven in het vliegtuig verplicht. Ook wordt nog altijd aangedrongen op de basisregels, zoals handen wassen en testen bij klachten. Dat zal ook zo blijven.

Een deel van de regels die nu niet meer van kracht zijn, kan snel opnieuw worden ingevoerd doordat de juridische grondslagen daarvoor nog altijd bestaan. De regel die bepaalt dat je verplicht afstand van mensen moet houden staat nog altijd in de wet. De te houden afstand staat nu op ten minste nul meter. In de praktijk is de regel daarmee geschrapt, maar in theorie nog niet helemaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen