Binnenland23 mrt '22 13:27

CBS: consumentenvertrouwen flink gedaald sinds oorlog in Oekraïne

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Sinds de Russische inval in Oekraïne is de stemming onder consumenten in Nederland flink verder verslechterd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakte de graadmeter waarmee het vertrouwen wordt gemeten bijna naar het laagste niveau ooit. Alleen in februari en maart 2013 lag het vertrouwen lager.

De Nederlandse consument werd al maanden op rij steeds somberder. Dat kwam omdat de prijzen sterk stegen en het leven duurder werd. In het consumentenvertrouwen van maart speelt volgens het CBS voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee. Daardoor is de inflatie in Europa alleen nog maar verder omhoog gegaan.

Image
(Unsplash)

Luister ook | 'Kabinet moet verhuurders dwingen woningen te verduurzamen'

De vertrouwensscore van het CBS is voor maart uitgekomen op min 39, tegen min 30 in februari. Daarmee is de stemming somberder dan op het dieptepunt tijdens de coronacrisis. In mei 2020 verslechterde de graadmeter tot min 31. Na het sombere eerste coronajaar verbeterde het sentiment langzaam weer wat, maar daarna ging de graadmeter opnieuw omlaag.

Klap

‘De afgelopen maanden daalde het consumentenvertrouwen ook, maar veel minder per maand. Dit is dus wel echt een klap die zeer waarschijnlijk door de oorlog in Oekraïne wordt veroorzaakt', zegt BNR's huiseconoom Han de Jong.

Lees ook | Onzekerheid door oorlog terug te zien in economie

Volgens De Jong zegt het consumentenvertrouwen vaak iets over de consumentenbestedingen. ‘Maar in de huidige situatie moet je je dat wel afvragen. Consumenten laten zich in zo'n enquête namelijk ook beïnvloeden door hun emoties. Maar goed nieuws is dit natuurlijk niet.’

Financiële positie

Er is nog iets anders wat De Jong opviel: de eigen financiële positie wordt ook behoorlijk negatief beoordeeld. ‘Veel gezinnen hebben in coronatijd besparingen opgebouwd. Maar dat lijkt weinig invloed te hebben op hoe mensen hun eigen financiële positie beoordelen. Als dit betekent dat die besparingen ook niet besteed gaan worden maar worden aangehouden als buffer, heeft dat op de lange termijn ook wel wat invloed op onze economie.’

Gevolgen leveringsstop Russisch gas

Ook het Centraal Planbureau (CPB heeft vandaag een analyse uitgebracht. Hierin waarschuwt het CPB voor grote economische gevolgen voor Nederland als Rusland de gaskraan zou dichtdraaien. 'Wij denken in Nederland dat we minder kwetsbaar zijn, omdat we voor maar 15 procent afhankelijk zijn van Russisch gas. Maar we zijn zeker wel kwetsbaar. We gebruiken in Nederland namelijk relatief meer gas dan andere landen. Daarnaast is onze economie een zeer open economie. Wij zijn met de productieketens elders heel sterk verweven, dus als die productieketens elders een klap krijgen, krijgen wij ook een klap', aldus De Jong.

Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen