Binnenland24 mrt '22 20:04

'Nederland kan meer doen met sancties tegen Rusland'

Auteur: BNR Webredactie

De uitvoering van de sanctiewet kan beter, erkende premier Rutte gisteren. Maar is dat echt zo? Er worden zo weinig gegevens verzameld, dat er niets over te zeggen valt, zegt Yvo Amar, advocaat gespecialiseerd in sanctierecht, bij BenninkAmar, de BNR-podcast De Nieuwsdag.

De Tweede Kamer is ontevreden met het bedrag dat tot nu toe bevroren is aan Russische tegoeden. In Nederland is ongeveer 400 miljoen euro aan Russische tegoeden en transacties bevroren, meldde minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer. In totaal zijn 188 meldingen van banken, verzekeraars, andere financiële instellingen en trustkantoren binnengekomen. En de teller loopt op, benadrukt de bewindsvrouw.

Informatievoorziening gebrekkig

Een probleem bij het uitvoeren van de sancties is de informatievoorziening. De fiscus mag namelijk geen informatiegegevens delen met andere partijen, dus ook niet over belastingdeals die Russische partijen hebben gemaakt met de fiscus, zo hekelt onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. 'Tot nu toe waren de gegevens van de belastingdienst, dus de rulings, geheim voor de autoriteiten die sancties moeten opleggen. Alle deals van Russische oligarchen in Nederland, waren dus niet bekend bij degenen die sancties moeten opleggen. Daardoor is er in Nederland heel weinig geld bevroren, als je het vergelijkt met andere landen', aldus Omtzigt. De Tweede Kamer wil dat die geheimhouding ongedaan gemaakt wordt, en dat de fiscus zulke gegevens van oligarchen wel deelt.

'We zien dat het toeneemt'

Volgens Yvo Amar, advocaat gespecialiseerd in sanctierecht, kan Nederland wel meer doen. Hij ziet al aanwijzingen in het feit dat het bevroren bedrag aan Russische goederen steeg van 6 miljoen, naar bijna 400 miljoen euro. 'We zien dat het toeneemt, dus dan kan het zeker nog beter. Als je hoort dat de gegevens die relevant zijn niet gedeeld worden met de partijen die daar melding van moeten doen, dan kan het zeker beter.'

Gerelateerde artikelen