Binnenland25 mrt '22 17:31

's Rijks panden beschikbaar voor opvang

Auteur: BNR Webredactie

Nederland heeft nu 17.000 van de 27.000 beschikbare opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen gevuld. Dat zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Erik van der Burg na afloop van de ministerraad. Volgens Van der Burg blijven de vluchtelingen komen en zijn inmiddels 9.000 Oekraïners in het bevolkingsregister ingeschreven. Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge zegt ook de panden van het Rijksvastgoedbedrijf beschikbaar te stellen aan gemeenten en COA.

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg
De staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg (ANP / Laurens van Putten)

'We zien gestaag het aantal mensen oplopen dat naar Nederland komt', zegt Van der Burg. 'Bovendien krijgen we signalen vanuit andere landen, bijvoorbeeld Duitsland en de grenslanden, dat ook de mensen vanuit Oekraïne blijven komen.' En die voorbode was reden voor het aparte kabinetsbesluit dat vandaag genomen werd: de terbeschikkingstelling van panden van het Rijksvastgoedbedrijf.

15.000 plekken erbij

'We verwachten dat daarmee zo'n 15.000 plekken kunnen worden gereserveerd', zegt Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge. 'Daarvoor hebben we een bedrag van 75 miljoen euro uitgetrokken om op zo'n kort mogelijke termijn die panden ook aan te bieden aan de gemeenten, aan het COA, om die panden ook klaar te maken. Daarnaast moeten we ook alvast nadenken over de fase na de opvang. De eerste opvang was natuurlijk wat je het snelst kunt organiseren, dat hebben gemeenten fantastisch gedaan met al die organisaties die erbij hebben geholpen.'

Lees ook | Ernstige vluchtelingencrisis op komst

Verdringing voorkomen

Volgens De Jonge moet er gedacht worden aan kantoren en gevangenissen, het soort panden dat eenvoudig 'verkamerd' kan worden. Daarnaast moet er volgens De Jonge nagedacht worden over de fase ná de opvang, de meer permanente huisvesting. Hij zegt dat daarbij voorkomen moet worden dat er verdringing ontstaat, 'daarom verkennen we de komende weken hoe we daarvoor een uitvoeringsorganisatie kunnen inrichten om daarbij te ondersteunen'.

Gevraagd naar de plannen om speciale opvangdorpen te bouwen zegt De Jonge op 'alle scenario's voorbereid' te moeten zijn. De eerste opdracht aan de gemeenten is 50.000 opvangplekken, 'maar het kunnen er ook meer worden, dan kan het ook gaan om grotere locaties.'

Volg in dit liveblog de recente ontwikkelingen in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen