Binnenland29 mrt '22 15:55Aangepast op 16 sep '22 15:37

Kamer wil debat over mondkapjesdeal, maar zonder Hugo de Jonge

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Tweede Kamer wil een debat over de vermeende betrokkenheid van voormalig coronaminister Hugo de Jonge bij de omstreden mondkapjesdeal tussen zijn toenmalige ministerie en Sywert van Lienden. Maar op aandringen van de regeringspartijen hoeft De Jonge, nu minister voor Volkshuisvesting, daar zelf niet bij te zijn.

Lees alles over het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal in ons liveblog.

De Kamer zal het debat voeren met de huidige minister Conny Helder (Langdurige Zorg). Dat vinden de coalitiepartijen 'staatsrechtelijk zuiver'. En eerst komt er een briefing waarin Deloitte, dat onderzoek doet naar de kwestie, de stand van zaken toelicht.

Lees ook | De Jonge: 'Suggesties Volkskrant over mondkapjesdeal kloppen niet'

Er is nog geen datum vastgelegd voor de bijpraatsessie. De briefing zou deze week al kunnen plaatsvinden, of anders volgende week, aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Image
(ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht)

Onderzoek van Deloitte

Naar aanleiding van de publicatie wilde de Tweede Kamer een feitenrelaas van het ministerie, maar dat komt er vooralsnog niet. Minister Conny Helder, die nu over de kwestie gaat, wil eerst het onderzoek van Deloitte afwachten. De resultaten daarvan worden voor het zomerreces verwacht. De verwachte publicatiedatum is al meerdere keren uitgesteld.

Helder bood al aan dat de Kamer een zogeheten technische briefing kan krijgen. Kuiken is daar niet tevreden mee. Zij wil hierover Helder en De Jonge bevragen. Ook die laatste verwees vorige week naar het onderzoek. Een technische briefing is geen debat: er worden alleen inhoudelijke vragen gesteld. Het is nog niet bekend of de briefing openbaar zichtbaar is, of achter gesloten deuren wordt gehouden.

Lees ook | 'Beeldvorming belangrijk in coronatijd'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen