Binnenland1 apr '22 17:08

Kabinet wil boeren dit jaar al uitkopen vanwege stikstofcrisis

Auteur: BNR Webredactie

In sommige gebieden is het vanwege de stikstofproblemen de komende jaren mogelijk al nodig om dwingende maatregelen te nemen, zoals het onteigenen van boeren. Dat schrijft minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in een brief over haar beleidsplannen voor de komende jaren. Voor die gebieden zijn mogelijk versneld maatregelen nodig tegen de neerslag van stikstof in de natuur.

Of en waar de dwingendere maatregelen al snel nodig zijn, moet later dit jaar blijken. Het gaat dan vooral om dwingende maatregelen om boeren te laten stoppen. In mei verwacht de bewindsvrouw de eerste resultaten van onderzoek, waarmee natuurgebieden in kaart worden gebracht 'waar herstel uit beeld dreigt te raken'. Eind 2022 hoopt ze een definitief beeld te hebben van de staat van de natuur in Nederland. De aanpak zal dan ook zeer verschillen per gebied.

Image
(ANP / ANP)

'Stoppen moet lonen'

De hoop is dat boeren vrijwillig willen stoppen. Daarom moeten er 'aantrekkelijke' regelingen zijn om vrijwillig te stoppen, zo zegt de minister. 'Het moet lonen om eerder te stoppen, dan te wachten. Ik wil daarbij belemmeringen in de regelingen wegnemen', meldt Van der Wal, die hoopt dat boeren niet gaan wachten, waardoor onteigening op de loer ligt. 'Vrijwilligheid levert tijdswinst op. Onteigenen klinkt heel stoer, maar is niet rechtvaardig voor de agrarische sector. Het levert ook helemaal geen tijdswinst op, want een onteigeningsprocedure duurt 3- tot 5 jaar', stelt de minister.

Lees ook | Agrarische VVD'ers uiten ongenoegen over stikstofplannen: 'Ben er helemaal klaar mee'

Op wat voor bedragen boeren kunnen rekenen, noemde Van der Wal niet. Wel wil ze 'fiscale belemmeringen' uit de weg helpen, indien boeren kiezen voor een vrijwillig vertrek. 'Dat is per boer afhankelijk en de waarde per bedrijf verschilt', aldus Van der Wal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen