Binnenland4 apr '22 17:56

'China kabels in Nederland laten aanleggen in combinatie met ICT is tricky'

Auteur: BNR Webredactie

De aanleg van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk komt deels in Chinese handen. Een Chinese kabelproducent gaat belangrijke stroomkabels ontwikkelen voor netbeheerder TenneT, zo schrijft het FD vanmorgen. Dat leidt tot zorgen bij energiedeskundigen en in de Tweede Kamer.

Henri Bontenbal (CDA) op het spreekgestoelte.
Henri Bontenbal (CDA) op het spreekgestoelte. (ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol)

'We hebben de afgelopen weken gezien dat het heel belangrijk is om goed na denken over de energie-infrastructuur en aan wie je dat wil uitbesteden,' vertelt CDA-Tweede Kamerlid Henri Bontenbal. Volgens hem is het nog onduidelijk welke rol TenneT precies zal hebben in het Nederlandse elektriciteitsnetwerk, maar dat is precies de reden waarom we voorzichtig moeten zijn.

Lees ook | Chinese staatsbedrijven praten over Russische gasleveringen

Op gebied van ICT wordt het tricky

Als TenneT namelijk ook dingen op gebied van ICT gaat doen, in combinatie met het plaatsen van de kabels, vindt Bontenbal dat nogal 'tricky'. 'Maar ik ben wel van mening dat we TenneT een kans moeten geven om te reageren. Ik wil niet meteen zeggen dat het 'niet mag', maar we moeten echt scherp zijn.'

Het is nu voor elk bedrijf mogelijk om zelf te bepalen hoe het invloed uitoefent met het project. Dus ook TenneT zou dat kunnen. Volgens het CDA-Kamerlid moeten we niet doen alsof dit 'allemaal nieuw is.' We halen namelijk allerlei elektronica uit China, het grootste deel van onze zonnepanelen komt ook het land. 'Maar het gaat er om welke kennis het bedrijf verkrijgt over onze vitale energie-infrastructuur. Ik vind dat we als Nederland minder naïef moeten zijn.'

Luister ook | Biden waarschuwt voor kritieke Russische cyberaanvallen

Inzetten op strategische autonomie

Bontenbal staat voor Europese autonomie. 'Globalisering is prachtig, maar we moeten meer focussen op strategische autonomie. Het is zonde dat we Chinese bedrijven onze kabels laten aanleggen, terwijl Europese of Nederlandse bedrijven dit net zo goed kunnen doen.' Ook al zitten we dan niet 'voor een dubbeltje op de eerste rij'. Het CDA-Kamerlid vindt dat we meer moeten investeren in ons eigen bedrijfsleven. Een Europees of Nederlands bedrijf loopt namelijk deze klus anders ook mis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen