Binnenland5 apr '22 14:40

Nederlandse hotels in coronacrisis voor een schijntje verkocht

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks harde klappen die de branche tijdens de coronacrisis te verduren kreeg, zijn er maar weinig Nederlandse hotels in de uitverkoop gezet. Uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers blijkt dat er 44 hotels ter waarde van 326 miljoen zijn verkocht, het laagste bedrag in jaren.

Amsterdam -  Kantoren en Hotels aan de Zuidas.
Amsterdam - Kantoren en Hotels aan de Zuidas. (ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam)

Ondanks dat er nauwelijks hotels bezocht werden en kamers veelal leegstonden, was gedwongen verkoop niet nodig. Head of Hotels Joost Mees van Colliers vertelt waarom: 'We hebben veel steun gekregen van de overheid, daarnaast deden de banken wat minder moeilijk over de financieringen én eisten de verhuurders ook niet meteen alle huurplanningen op.'

Enorme daling verkoopcijfers hotels vergeleken 2019

De hotels die echter wel verkocht zijn, zijn vergeleken met voorgaande jaren voor een schijntje van de hand gedaan. '2019 was het beste jaar tot nu toe'. Toen zijn hotels in totaal voor 1,7 miljard euro verkocht, in 2021 was dat 326 miljoen. 'Dit is een flinke daling. We zien voornamelijk minder verkoop in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.' Daarbij schetst Mees nog een duidelijk voorbeeld: de afgelopen jaren werd er voor 1 miljard euro aan Amsterdams hotelvastgoed verkocht. Nu was dat 25 miljoen.

Nederland loopt achter op de Europese hotelmarkt

Kijkend naar de Europese hotelmarkt, loopt Nederland daar erg achter, vertelt de Head of Hotels van Colliers. 'In het topjaar 2019 werd er 1000 miljard aan hotels in Europa verkocht, nu krabbelen deze cijfers langzaam terug en zitten we nu op 700 miljard.' De Nederlandse bijdrage van deze 700 miljard is vooralsnog erg matig volgens Mees.

Luister ook | FNV Schiphol verwacht chaotische zomer

Goede verwachtingen voor 2024

Toch heeft hij goede verwachtingen voor de toekomst. Mees verwacht dat de Nederlandse hotelmarkt in 2024 weer terug is op zijn oude niveau. Het enige dat nog wat achter zal blijven zijn de kamerprijzen. 'Er wordt nu minder zakelijk gereisd en dat zijn over het algemeen de klanten die wat meer voor hun kamer betalen. Nu moeten we het dus nog hebben van gasten die in hun vrije tijd een hotelkamer boeken.' Mees houdt daarbij ook de oorlog in Oekraïne in het achterhoofd, die situatie kan ook nog voor behoorlijk wat problemen zorgen.

Volg ons liveblog over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen