Binnenland6 apr '22 13:18

Cruciale fout gemaakt bij top 100-lijst ammoniakuitstoters

Auteur: ANP

Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof heeft woensdagavond wat uit te leggen in de Tweede Kamer. Er komt een debat over de fouten die gemaakt zijn bij de ammoniak top 100-lijst. De lijst met de bedrijven die het meeste ammoniak uitstoten blijkt namelijk niet te kloppen.

Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof.
Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof. (ROBIN UTRECHT)

De RIVM, die de lijsten heeft opgesteld, heeft een coderingsfout gemaakt. De Tweede Kamer wil hier uitleg over van de Stikstofminister. Er zijn twee lijsten gepubliceerd: een lijst met de bedrijven die het meeste stikstof uitstoten, waar Tata Steel op nummer 1 staat, en een lijst met bedrijven die het meeste ammoniak uitstoten, op deze lijst staan uitsluitend veehouderijen.

Stallen aangemerkt met verkeerde codes

Maar wat blijkt: stallen met 'moderne emissiereducerende technieken' kregen een code die bij een minder modern en schoon staltype hoort. Het RIVM heeft toegezegd binnen een week met een kloppende lijst te komen.

Tweede Kamer verbolgen

Bij de Kamerleden leidt deze fout tot felle reacties. Caroline van der Plas van BBB is verontwaardigd en zegt 'dat er enorm geprutst is met de uitstootlijsten door het RIVM'. Ze vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren en of deze foutieve lijst gevolgen heeft gehad op het beleid.

Ook Derk Boswijk van het CDA snapt niet dat er zo'n grove fout in zit. Hij hoopt op een goede uitleg van Van der Wal. GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vindt het belangrijk dat er een nieuwe lijst komt. 'Top 100 is top 100. Er zullen boeren van de lijst afvallen, maar dus ook nieuwe boeren bijkomen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen