Binnenland6 apr '22 17:26

'Met de huidige stikstofplannen halen we de doelen van het kabinet nooit'

Auteur: BNR Webredactie

Voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen ziet de nieuwe plannen van het kabinet om het stikstofprobleem aan te pakken totaal niet zitten. Als de regering haar plannen doorzet kan er straks geen huis meer gebouwd worden, en geen weg meer worden aangelegd, meent hij. Ook de energietransitie gaat niet lukken, zegt hij in de Telegraaf.

Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof.
Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof. (ROBIN UTRECHT)

'Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) komt naar mijn idee met plannen die op de lange termijn een oplossing bieden, maar op korte termijn nog steeds niet,' zegt Verhagen. Het frustreert hem dat we het huidige plan, om eerst het natuurherstel te monitoren om de stikstofuitstoot te verminderen, veel te lang gaat duren. In de tussentijd kunnen er veel minder woningen gebouwd worden. Volgens hem moeten we 'versnelt piekbelasters gaan uitkopen en tegelijkertijd focussen op natuur en economische groei'.

Luister ook | Ondernemersorganisatie willen snellere aanpak stikstofcrisis

Gigantisch probleem

De voorzitter van Bouwend Nederland vertelt dat we in Nederland met een gigantisch probleem zitten: 300.000 mensen zijn op zoek naar een woning en daar komen alle vluchtelingen uit Oekraïne nog bij, zegt Verhagen. De teller van het aantal Oekraïense vluchtelingen staat inmiddels op 21.000. 'We kunnen onvoldoende aan de infrastructuur doen met deze huidige plannen. Daardoor komen we onnodig in een onwerkbare situatie terecht.'

Piekbelasters versnelt uitkopen

Verhagen vertelt dat hij samen met boeren, milieu- en ondernemersorganisaties een plan heeft neergelegd bij de Stikstofminister. Dat plan zit als volgt in elkaar: dertig tot zestig procent van de piekbelasters is volgens hem op vrijwillige basis bereid te verplaatsen of te stoppen tegen een goed bedrag. Daar moet meteen op ingespeeld worden. Niet via de provincies, maar dat zou een taak van het Rijk moeten zijn, vindt de voorzitter.

'Als je dan zeventig procent van iedere reductie realiseert ten behoeve van natuurherstel en dertig procent ten behoeve van economische groei, maak je echt stappen. En heel belangrijk: registreer die stikstofreductie ook.' Dit is volgens Verhagen dé manier om economie en natuur hand in hand te laten gaan en om voor een echte oplossingen te zorgen.

Luister ook | Kabinet wil boeren dit jaar al uitkopen vanwege stikstofcrisis

Minister van der Wal staat niet te springen om plan

Toch bleef de minister bij haar eigen plannen, vertelt Verhagen. 'Ze was van mening dat haar plan de beste oplossing is. Dus heb ik gezegd dat ik ga proberen de Kamer zo ver te krijgen om andere wegen in te slaan. Als het zo blijft als het nu is zullen we de ambities en doelen van het kabinet niet halen.'

Lees ook | Cruciale fout gemaakt bij top-100 lijst ammoniakuitstoters


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen