Binnenland23 apr '22 13:56

Onderzoek: vertrouwen in koningspaar opnieuw gedaald

Auteur: BNR Webredactie

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander en koningin Máxima is nooit eerder zó laag geweest. Dit komt onder meer doordat het koningspaar zich in de afgelopen twee jaar niet altijd aan de coronaregels heeft gehouden. Ondanks is een meerderheid, zo'n 56 procent, nog wel altijd voorstander van de monarchie. Dat blijkt uit het jaarlijkse Koningsdagonderzoek.

Koning Willem-Alexander met koningin Máxima.
Koning Willem-Alexander met koningin Máxima. (ANP / Robin Utrecht)

In het onderzoek geeft 54 procent aan vertrouwen te hebben in de koning, waar dat vorig jaar nog 63 procent was. In 2020 gaf echter nog 74 procent aan dit vertrouwen te hebben. Ook koningin Máxima kan op minder steun rekenen: van 69 procent vorig jaar naar 61 procent nu. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel.

Conacrisis

Volgens EenVandaag genoot Willem-Alexander voor de coronacrisis nog de steun van 80 procent van de Nederlanders. Maar het niet altijd opvolgen van de coronaregels door het staatshoofd en zijn familie, bijvoorbeeld op het te drukke verjaardagsfeest van prinses Amalia afgelopen december, tast het vertrouwen in de Oranjes aan. Ook was er felle kritiek op een vakantie van het gezin naar Griekenland, terwijl Nederlanders toen juist werden opgeroepen thuis te blijven vanwege het coronavirus.

Jaarlijkse toelage

'Veel ondervraagden vinden het hoog tijd dat hij leert van zijn fouten en vaker naast zijn volk staat in plaats van erboven, zeker in crisistijd', stelt EenVandaag over de koning. Bijna 60 procent geeft aan dat ze de toelage die hij jaarlijks ontvangt te hoog vinden. Willem-Alexander krijgt ongeveer 1 miljoen euro aan inkomen, plus 5,1 miljoen voor personeel en onkosten.

Lees ook | Opinie | Ongerief met het Koningshuis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen