Binnenland25 apr '22 20:51

SP: Parlementaire enquête echt noodzakelijk voor Groningen

Auteur: BNR Webredactie

De leden van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen brengen vandaag en morgen een werkbezoek aan het aardbevingsgebied. Ze spreken hier onder andere met zorgverleners en gaan langs bij gasbedrijven. SP-Kamerlid Sandra Beckerman zet zich als Kamerlid veel in voor de gedupeerden.

‘Een parlementaire enquête is echt noodzakelijk voor Groningen omdat heel veel nog vertrouwelijk is', zegt het Kamerlid. 'Zoals de zwaarste beving tot nu toe in 2012. En in 2013 werd ineens een record aan gas gewonnen. Tot nu toe wil niemand zeggen waarom dat besluit is genomen. Tegelijkertijd wachten gedupeerden al heel lang in kapotte en onveilige huizen. Zij hebben niet heel veel aan een commissie die langskomt om te praten. Zij kunnen daar niet op wachten, ze willen dat de overheid nu ingrijpt', aldus Beckerman.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman
SP-Kamerlid Sandra Beckerman (ANP / Hollandse Hoogte / Fotobureau Dijkstra)

Het SP-Kamerlid vervolgt: ‘Wij hebben heel vaak voorgesteld dat er een crisisaanpak moet komen waarbij je voor elk huis met elke gedupeerde met één plan komt. Die menselijke maat is heel erg zoek. Dat komt omdat de overheidsaanpak heel erg is gestold op wantrouwen en op zo min mogelijk geld uitgeven. We moeten beginnen met bewoners vertrouwen en hen zeggenschap geven over hun eigen huis en toekomst, en we moeten met bewoners en met dorpen een plan gaan maken. Dat is de enige oplossing.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen