Binnenland2 mei '22 13:31

Melk is goed voor elk, maar ook voor deze prijs?

Auteur: Remy Kock

De melkprijs is historisch hoog. Melkveehouders krijgen vanaf deze week ruim 52 euro voor 100 liter melk. Zes jaar geleden, toen de melkprijs een dieptepunt bereikte, kreeg de boer amper 25 euro voor dezelfde hoeveelheid. En dat heeft twee oorzaken, denkt voorzitter Erwin Wunnekink van de vakgroep Melkveehouderij bij LTO Nederland.

'Allereerst hebben we te maken met een verstoring van de aanvoerketen van onze grondstoffen, die kosten zijn nu dus enorm hoog', stelt hij. 'En ten tweede is er wereldwijd gezien een heel erg krappe aanvoer. In dat opzicht is het een ideale mix voor een prijsexplosie.'

Lees ook | ING: Nederlandse melkveestapel krimpt, melkfabrieken staan open voor nieuwe leveranciers

Volgens Wunnekink heeft het ook te maken met het feit dat de meeste melk in de landen blijft waar het geproduceerd wordt. 'Melkproductie is een wereldwijde aangelegenheid. 900 miljard kilogram is de wereldmarkt, en Nederland deelt daar met maar 14 miljard in mee. Een heel klein onderdeel, maar een heel groot gedeelte van die 900 miljard blijft ook daadwerkelijk in de landen waar het geproduceerd wordt.'

Export

Wunnekink benadrukt daarbij dat de export maar enkele procenten omvat. 'De handel tussen de landen is maar heel klein in vergelijking met de wereldproductie. Als daar een verstoring in komt door krapte, droogte of misoogsten, zie je al een behoorlijke prijsstijging. Daar komt nu bij dat de oorlog in Oekraïne door blijft woeden. Oekraïne geldt als de graanschuur van Europa, 30 procent van het graan komt daar vandaan. En daar is de virtuele beweging te zien. Er is natuurlijk wel aanvoer van producten, maar de verwachting is dat daar minder gezaaid wordt en de kosten omhoog gaan.'

Lees ook | FrieslandCampina viert 150-jarig jubileum, maar heeft het niet makkelijk

Maar, blijft de historisch hoge prijs dan ook langdurig hoog? Wunnekink durft het niet te zeggen. 'Het is in ieder geval goed mogelijk. De vraag is in ieder geval waar het omslagpunt zit. Op het gegeven moment kun je een substitutie van producten krijgen, dus wordt er gekeken naar waar het goedkoper kan als het te duur wordt. Dat gaat name over prijzen in de supermarkt, maar het melkaandeel in supermarkten is relatief klein. Het meeste naar de horeca, kaas, pizza's, bakkersroom. Dat soort zaken. Zeker in deze tijd is er juist veel consumptie van melk, men wil dat dan ook kopen. Natuurlijk zijn er ook plantaardige alternatieven, maar ook daar zie je krapte. Dus er is reden om te zeggen dat de prijs inderdaad nog omhoog kan.'

Financiële positie

Ondanks de hoge melkprijs worden de kosten van melkveehouders ook hoger, al geeft Wunnekink toe dat nog niet in zijn portemonnee te merken. 'Dat heeft alles te maken met schommelingen in de melkprijs. Het gemiddelde zit rond de 40 cent voor melk, en je ziet dat de kosten flink zijn verhoogd. Kunstmest is verviervoudigd, voerkosten met 30 procent omhoog, diesel- en energiekosten zijn hoger. Dus je ziet wel degelijk dat je deze hogere melkprijs nodig hebt om te kunnen compenseren.'

Gerelateerde artikelen