Binnenland3 mei '22 19:35

Excuses van Schiphol-topman Dick Benschop voor problemen meivakantie

Auteur: BNR Webredactie

Schiphol-directeur Dick Benschop heeft excuses aangeboden aan reizigers voor de problemen die afgelopen week ontstonden op de luchthaven. Het was ontzettend druk met reizigers op de luchthaven, waardoor lange wachtrijen ontstonden. Volgens de luchthaven is de oorzaak een personeelstekort.

(ANP / ANP / Bas Czerwinski)

'Wij hebben alles op alles gezet', zegt Benschop in gesprek met BNR verslaggever Jigal Krant. 'Een jaar geleden hebben we gekeken naar hoe we mensen voor de beveiliging konden trekken. Zeven weken geleden hebben we de stand van zaken nog opgemaakt.' Maar dat bleek allemaal niet genoeg. 'Er waren veel meer reizigers dan verwacht. Daarnaast viel door griep en corona zeker 10 procent van de beveiligers uit. Dat heeft consequenties'

Benschop zegt dat hij dinsdagochtend nog met de luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties om tafel heeft gezeten. 'Iedereen probeert zijn beste beentje voor te zetten om de meivakantie af te handelen. Straks komen de reizigers terug van vakantie aan op Schiphol en dan zorgen we dat er extra handjes zijn. Bij het afhandelen van de bagage is dat makkelijker dan bij de beveiliging, want voor dat laatste is een opleiding nodig.' Te kort aan beveiliging was volgens de Schiphol-topman de afgelopen tijd dan ook het grootste knelpunt.

Problemen voorkomen

Om deze zomer verder problemen te voorkomen, gaat Schiphol verder met het werven van extra personeel. Daarbij komt ook de vraag van de beloning van beveiligers en afhandelaars op tafel, zegt Benschop. Ook zal er een grotere marge in de planning worden genomen dan tijdens de meivakantie werd gedaan.

Verder gaat Schiphol het aantal vluchten reguleren op basis van de hoeveelheid beschikbaar personeel. Dat gebeurt nu nog niet. Het aantal vluchten wordt nu al wel vanwege andere factoren beperkt, zoals de capaciteit van de start- en landingsbanen en milieuregels. Hoe die regulering precies gaat verlopen, weet Benschop nog niet. Dat gaat Schiphol in gesprek met de luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties vastleggen.

Schadevergoeding

Schiphol gaat 'positief kijken' naar een schadeclaim door luchtvaartmaatschappijen voor de vertragingen van de afgelopen dagen. Dat heeft de luchthaven in gesprek met Barin toegezegd, laat voorzitter Marnix Fruitema van die belangenvereniging voor luchtvaartmaatschappijen weten. Reizigers hebben recht op een schadevergoeding als ze meer dan drie uur vertraging oplopen. De maatschappijen vinden dat Schiphol verantwoordelijk is voor de ontstane problemen.

Fruitema laat weten dat alle 38 bij Barin aangesloten luchtvaartmaatschappijen het plan om een schadeclaim bij Schiphol neer te leggen steunen. Hoe hoog die claim wordt, moet nog exact worden vastgesteld. Barin en Schiphol praten volgende week verder. Dan komen ook de stappen aan de orde die Schiphol kan nemen om de personeelstekorten op te lossen, aldus Fruitema. Benschop bevestigde tijdens een persconferentie dat de luchthaven bereid is om de schade te vergoeden voor de luchtvaartmaatschappijen.

Lees ook | 'Personeelstekort is een direct gevolg van wens over zo groot mogelijk Schiphol'

De afgelopen dagen was het op Schiphol heel druk met reizigers, er ontstonden lange wachtrijen. Volgens de luchthaven is de oorzaak een personeelstekort, onder meer bij de bagageafhandeling. Schiphol vroeg de maatschappijen dit weekend vluchten te schrappen om zo het aantal reizigers te verminderen. Sommige vluchten weken uit naar ander luchthavens zoals Rotterdam The Hague Airport. KLM annuleerde 47 vluchten.

De komende tijd blijft het nog druk. Ook komend weekeinde zullen daarom nog vluchten moeten uitwijken naar Rotterdam en Eindhoven.

Staking

Het grondpersoneel van KLM staakte twee weekenden geleden nog, omdat de werknemers boos zijn dat een deel van hun werkzaamheden wordt uitbesteed aan andere afhandelaars. Het grondpersoneel is bang dat op deze manier concurreren een manier is om extra mankracht aan te trekken zonder dat Schiphol het eigen personeel meer loon moet betalen.

Lees ook | Enorme drukte op Schiphol: 'Wilde staking' voorbij


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen