Binnenland5 mei '22 18:27

Soep eten om de vrijheid te vieren

Auteur: BNR Webredactie

Het is inmiddels een traditie: met een speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde soep organiseren 4 en 5 mei-comités maaltijden om de vrijheid te vieren. Dat kan dit jaar op 400 verschillende plekken in het land. In Amsterdam gebeurt dat nog tot donderdagavond op een veerboot die werd omgedoopt tot Vrijheidspont.

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema at tijdens een rondje over het IJ een soepje mee. Gevraagd waarom er soep gegeten wordt om de vrijheid te vieren, antwoordt ze: ‘Omdat het een hele eenvoudige manier is om met elkaar te eten. En daar staat deze soep symbool voor, al jarenlang trouwens.’

'Rijk en bevoorrecht'

Of Halsema’s mening over vrijheid de afgelopen jaren veranderd, antwoordt ze met een duidelijke ‘nee’. ‘Ik heb jarenlang gewerkt voor Stichting Vluchteling en in oorlogsgebieden gereisd. De ellende van de wereld, daar heb ik best veel van gezien, dus ik weet hoe zeer wij onze vrijheid mogen koesteren en hoe rijk en bevoorrecht daarin zijn. En dat is ook de reden waarom ik me in de coronaperiode me af en toe wel echt geërgerd heb aan het gemak waarmee mensen coronabescherming op een lijn zetten met onvrijheid.’

'Soep voor iedereen'

Culinair schrijfster Nadia Zerouali is dit jaar de bedenker van de soep die werd geserveerd op de Vrijheidspont. Ze koos voor een variatie op de klassieke Marokkaanse harira. ‘Ik vind soep een heel democratisch gerecht. In elk land, in elke cultuur wordt soep gegeten. Je kunt soep maken met een grote of een kleine portemonnee. Soep is echt voor iedereen.’

Gerelateerde artikelen