Binnenland7 mei '22 11:09

Schiphol: alles loopt nog goed door

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Op luchthaven Schiphol 'loopt alles goed door' sinds het begin van de zaterdagochtend als het gaat om de drukte met reizigers, aldus een woordvoerster tegen ANP. Ook personeelsleden van de luchthaven die de reizigers in de vertrekhallen de weg wijzen en beveiligingsmedewerkers bevestigen dat beeld.

Drukte

'Het is vooral druk in de aankomsthallen met mensen van wie de vakantie er weer opzit', ziet een medewerker. De luchthaven maakte eerder al bekend extra kantoorpersoneel in te zetten vanwege de drukte. Dat was vorig weekend ook al zo. 'We doen ons best de wachttijd zo beperkt mogelijk te houden', zegt de woordvoerster.

Voor zondag worden wel problemen verwacht door drukte, maar hoe dat gaat uitpakken 'gaan we dan zien', zegt een medewerkster die reizigers de weg wijst. Schiphol heeft buiten bij Vertrekhal 1 en 1A ook een extra overkapping neergezet om meer wachtruimte te scheppen.

Podcast | Ik heb begrip voor de Schiphol-stakers

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt dat er zaterdag tot nu toe geen extra vluchten zijn geannuleerd vanwege de drukte. Vrijdag maakte de luchthaven nog bekend voor zondag een aantal vluchten te annuleren. KLM roept reizigers op om op tijd te komen.

Lees ook | Schiphol verplaatst vluchten om grote drukte te voorkomen

Touroperator Corendon verplaatst dit weekend drie vertrekkende vluchten naar Rotterdam The Hague Airport. TUI verplaatst twee vluchten naar de Rotterdamse luchthaven en Transavia één. Naar verwachting stappen zaterdag 57.000 reizigers op Schiphol in het vliegtuig. Zondag vertrekken 63.000 passagiers van de luchthaven.

Paspoortcontrole

De Koninklijke Marechaussee laat via een woordvoerder weten voldoende personeel te hebben op de luchthaven. 'We hebben gezorgd dat al onze posten goed bezet zijn. Het kan zijn dat mensen even moeten wachten bij hun paspoortcontrole, we doen geen concessies aan de veiligheid.' Over hoelang de wachttijd eventueel kan oplopen, kan de woordvoerder nog niets zeggen. Een Schipholmedewerker in de hal ziet dat de wachttijd voor de paspoortcontrole zaterdagochtend van gebruikelijke lengte is. 'Vorige week stond er een hele rij door de hal, nu is het zoals altijd.'

Stakingen

De afgelopen twee weekenden waren er grote problemen op Schiphol. Dat kwam door een staking van bagageafhandelaars van KLM en personeelstekorten die tot grote drukte en vertragingen leidden, waardoor lange wachttijden voor passagiers ontstonden. Schiphol vroeg maatschappijen ook vluchten te schrappen. Sommige vluchten weken uit naar ander luchthavens zoals Rotterdam The Hague Airport.

Gerelateerde artikelen