Binnenland12 mei '22 06:43

Rode Kruis zet tenten op in Ter Apel voor crisisnoodopvang

Auteur: ANP

Het Rode Kruis heeft woensdagavond bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel tenten opgezet om asielzoekers in op te vangen. De hulporganisatie hield er rekening mee dat er woensdagavond voor zo'n tweehonderd mensen geen plek meer zou zijn, maar uiteindelijk leek het erop dat niemand in de tenten hoefde te slapen. Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik sprak desondanks van 'een absoluut dieptepunt'.

(ANP/Vincent Jannink)

'De tenten zijn in principe alleen voor deze nacht bedoeld', zegt Van Schaik. Woensdagavond laat werd duidelijk dat de Veiligheidsregio Groningen noodopvang voor honderd mensen heeft geregeld in Heerenveen. Het Rode Kruis brengt die mensen met bussen daarnaartoe. De organisatie verwacht dat honderd andere mensen waar geen plek meer voor is de nacht zullen doorbrengen in de hal van het aanmeldcentrum.

Volgens het Rode Kruis is de situatie in het overvolle aanmeldcentrum 'beneden elk humanitair peil en ronduit onacceptabel'. In de nacht van dinsdag op woensdag moesten mensen buiten slapen omdat er geen plek meer was. Uiteindelijk hebben ze overnacht in wachtruimtes in het centrum.

Gemonitord

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt dat het Rode Kruis tenten heeft geplaatst 'met faciliteiten zoals koffie'. Verder wordt het aantal mensen in het aanmeldcentrum gemonitord. Of er woensdagavond genoeg plek was om iedereen op te vangen in Ter Apel, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft de veiligheidsregio Groningen vanwege de drukte in Ter Apel gevraagd de crisisnoodopvang in te zetten. Het is er zo druk, dat het niet meer lukt om mensen op tijd over te brengen naar alternatieve locaties. Met de crisisopvang worden mensen ondergebracht in bijvoorbeeld sporthallen.

Schrijnend

'Het schrijnende is dat er veel lege bedden voor vluchtelingen beschikbaar zijn', zegt Rode Kruis-directeur Van Schaik over de opvang. 'Gemeenten die dat nog niet doen, moeten nú hun verantwoordelijkheid nemen. Het is tijd dat gemeenten beschikbare opvangplekken openstellen voor vluchtelingen, waar ze ook vandaan komen. Wie asiel vraagt in Nederland moet menswaardig worden behandeld.'

Van der Burg zei woensdag te verwachten dat het ernstige tekort aan plekken in Ter Apel nog bijna een week aanhoudt. Het COA verwacht dat er de komende tijd zo'n tweehonderd asielzoekers per dag naar het aanmeldcentrum komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen