Binnenland25 mei '22 14:52

Hoekstra: snap frustratie, maar weinig begrip voor opstootjes Schiphol

Auteur: BNR Webredactie

Er lijkt maar geen eind te komen aan de chaos op Schiphol. Waar het eerst vooral draaide om een personeelstekort en de daaropvolgende lange wachttijden, lijkt nu ook de veiligheid in het geding te komen. Zondag moest de marechaussee ingrijpen toen beveiligers zich bedreigd voelden door reizigers.

Die laatste groep was bang om hun reis te missen en bekokstoofden een stormram, om zo langs de beveiliging te komen, zo melden media. Het is het zoveelste incident op de luchthaven de afgelopen weken. Schiphol probeert de problemen op te lossen door vluchten van luchtvaartmaatschappijen te annuleren en de bedrijven te vragen uit te wijken naar andere luchthavens. Het initiële probleem: slechte arbeidsomstandigheden en -voorwaarden voor het personeel op de luchthaven lijkt nog niet opgelost.

(ANP / Jeffrey Groeneweg)

Ook werd de oproep gedaan om militairen in te zetten op het vliegveld. Het leger zal echter voorlopig niet bijspringen op Schiphol, zoals Tweede Kamerlid Wybren van Haga en de reisbrancheorganisatie ANVR graag zouden zien. Defensie komt pas in actie als de veiligheidsregio daarom vraagt. Zo'n verzoek is niet gedaan, liet een woordvoerder weten, en als het er alsnog komt 'zal de kans niet heel groot zijn dat Defensie dit verzoek inwilligt'.

Overleg

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers praat woensdag opnieuw met Schiphol-topman Dick Benschop over de gevolgen van personeelstekorten op de luchthaven. Dat heeft vicepremier Wopke Hoekstra gezegd tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Hij verving premier Mark Rutte, die bij het World Economic Forum (WEF) in Davos is.

Lees ook | FNV dreigt met acties op Schiphol vanwege chaos

Voor de opstootjes die op Schiphol ontstonden heeft Hoekstra weinig begrip. 'Ik snap de frustratie', zei hij. 'Maar er is geen reden om met de buurman op de vuist te gaan. Laten we ons ook daar gewoon beheersen.' De problemen op Schiphol hebben volgens Hoekstra de volle aandacht van Harbers, hoewel die momenteel thuiszit wegens een besmetting met het coronavirus. Er is 'zeer intensief overleg' met de luchthaven, verzekert hij. 'Het is van groot belang dat zaken er snel beter op worden.' Maar dat is wel aan de raad van bestuur van Schiphol. 'Het is niet aan Harbers om op die stoel te gaan zitten.'

'Gemoederen lopen gauw op'

Rico Briedjal, veiligheidsdeskundige bij CSO International, zag de hevige reacties wel aankomen. 'Reizigers gaan sowieso al met een beetje onrust op pad. Ze vinden reizen nog steeds spannend en dan sta je ook nog in een lange rij te wachten. Dan lopen de gemoederen gauw op. Als je ook geen uitzicht krijgt op dat je je vlucht gaat halen of niet weet of de vlucht op je wacht, dan zie je de onrust toenemen.

Briedjal verwacht ook niet dat dat gauw zal veranderen. 'Dat blijft alleen maar toenemen de komende tijd.'

Lees ook | FNV: 'Hoger loon, ook gratis koffie en parkeren voor Schiphol-personeel'

Reden is ook dat Schiphol zelf al aangaf dat het tot aan de zomervakantie zo druk zal blijven als het nu is. De hulp van de marechaussee kan Schiphol dan ook goed gebruiken. 'Het plan dat ze hebben is wel een algemeen plan, dat goed werkt om met grote mensenmassa's om te gaan.'

Briedjal ziet niks in veiligheidsoplossingen voor Schiphol. 'Het zit meer in het logistieke proces veranderen. Dat kan sneller dan ze nu doen. Ze denken alleen te traditioneel', vindt Briedjal.

Lees ook | Geen KLM-vlucht? Dan geen schadevergoeding

Commerciële oplossingen

De veiligheidsdeskundige. 'Ze moeten het anders indelen. Er zijn commerciële oplossingen bij Transavia en Corendon waardoor passagiers al één rij overslaan.' Briedjal verwijst hierbij naar het ophalen van bagage bij de voordeur van mensen, zodat je de rij van het inchecken al kan overslaan.' Als je die mensen ook nog een tijdframe kan bieden waardoor mensen op tijd bij de securitycheck zijn, dan heb je een eenvoudige reis van je voordeur naar het vliegtuig', aldus Briedjal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen