Binnenland27 mei '22 13:06

CNV: goede hoop op akkoord met Schiphol over werkdruk

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De vakbonden hebben goede hoop om tot een akkoord te komen met luchthaven Schiphol over verlaging van de werkdruk en het aanpakken van personeelstekorten. Dat zegt CNV Vakmensen. Voor 1 juni willen de bonden een akkoord, anders volgen acties. Schiphol kwam gisteren met zijn zogenaamde 'Actieplan Zomer 2022' om de problemen met drukte op de luchthaven op te lossen.

'Schiphol heeft de wil om de problemen aan te pakken en lijkt te reageren op onze oproepen. Op papier is er een raamwerk voor een sociaal akkoord.' Meer details wil Erik Maas, onderhandelaar namens CNV Vakmensen, niet geven.

Actieplan Zomer 2022

Donderdag presenteerde Schiphol een actieplan om de drukte op de luchthaven tegen te gaan. Belangrijkste punten zijn meer personeel werven, zoals beveiligers, werk op de luchthaven aantrekkelijk maken, de doorstroming van passagiers optimaliseren en afspraken maken met luchtvaartmaatschappijen over de planning van vluchten.

Ook komt er 11 juni een banenmarkt op Schiphol om mensen aan te trekken. Dat duurt nog ruim twee weken. De banenmarkt is maandag tijdens het overleg 'zeker onderwerp van gesprek', zegt Maas. 'Hoe eerder, hoe beter. We zullen zeker de druk opvoeren en de urgentie op dat vlak laten weten. Het moet echt snel. CNV organiseert ook een eigen banenmarkt.'

Lees ook | Hoekstra: snap frustratie, maar weinig begrip voor opstootjes Schiphol

CNV zegt nog steeds berichten te krijgen van beveiligers op Schiphol die stoppen door de drukte, maar kon geen aantallen noemen. Wel staan volgens Maas zo'n vijfhonderd vacatures open, 'en dat aantal loopt alleen maar op'. Vakbond FNV wilde niet direct reageren op de voortgang van de gesprekken met Schiphol.

ANVR

Reisbrancheorganisatie ANVR riep dinsdag op om extra maatregelen te nemen om de drukte op het vliegveld te verhelpen. Voorzitter Frank Oostdam van de ANVR reageert op het actieplan waar Schiphol gisteren mee kwam: 'Ik verwacht dat de uitwerking hiervan deels gaat lukken voor de zomer.' In het plan ziet hij 'geen vernieuwende inzichten'. 'Maar de noodzakelijke stappen die genomen moeten worden, staan nu in ieder geval op papier. Daar ben ik erg blij mee.'

Wat hem betreft heeft het verhaal ook een andere kant. 'Een snelle oplossing is er niet. Het zou al heel mooi zijn als we er in slagen om het de komende weken beheersbaar te houden op de luchthaven.' Oostdam verwacht volgende week iets meer te horen over hoe de plannen van Schiphol concreet worden gemaakt.

Lees ook | Excuses van Schiphol-topman Dick Benschop voor problemen meivakantie

Oostdam vindt ook dat er zeker gekeken moet worden naar het verhogen van de lonen van het personeel op Schiphol. 'Uiteindelijk moeten er op korte- en middellange termijn mensen bij en dat zal moeten door aan meer beloning te doen. Dat kan niet anders.'

Dick Benschop

Maandag om 13:00 uur volgt nieuw overleg. Of Schiphol-topman Dick Benschop daarbij aanwezig is, kon CNV nog niet zeggen. 'Bij het eerste gesprek zat Benschop aan tafel, daarna heeft hij het overgedragen aan collega's. We zijn weken verder, het zou gepast zijn als hij aanschuift. Ik kan me ook voorstellen dat de druk op Benschop om op te stappen toeneemt omdat de problemen nog niet opgelost zijn', zegt Maas. Benschop zelf liet donderdag weten niet van plan zijn te vertrekken.

Lees ook | FNV: hoger loon, ook 'gratis koffie en parkeren' voor Schiphol-personeel

Benschop heeft de afgelopen tijd veel kritiek gekregen op zijn gebrek aan zichtbaarheid tijdens de perikelen op de luchthaven. Oostdam vindt dit een beetje lijken op karaktermoord. 'Daar doe ik niet aan mee. Benschop is de man die het moet gaan doen, hij heeft ook beloofd het op te gaan lossen en daar moet hij de gelegenheid voor krijgen.'

Gerelateerde artikelen