Binnenland27 mei '22 14:00

VVD-Kamerlid: meer inzetten op flexibele woonruimte in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Statushouders moeten voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zei woonminister Hugo de Jonge deze week. VVD-Tweede Kamerlid Peter de Groot is hier op tegen. Mensen die al jaren op de wachtlijst staan, horen wat hem betreft eerst een woning te krijgen. 'Het alternatief is dat we meer moeten inzetten op flexibele woonruimte in Nederland.'

Flexibele woningen

VVD-Kamerlid De Groot ziet graag dat De Jonge snel aan de slag gaat met het vrijmaken van locaties om daar flexibele woningen neer te zetten. 'Daar kunnen overigens niet alleen statushouders worden gehuisvest, maar ook andere mensen die op dit moment op zoek zijn naar een woning. De druk is enorm hoog.' De Jonge heeft wel aangekondigd gemeenten te gaan helpen bij het sneller creëren van locaties voor flexibele woningen, of bijvoorbeeld het ombouwen van leegstaande kantoorpanden of Rijksvastgoed.

Lees ook | De Jonge wil woekerhuur vrije sector aan banden leggen

240 woningen van studenten en statushouders op het sciencepark.
240 woningen van studenten en statushouders op het sciencepark. (ANP / Sabine Joosten / Hollandse Hoogte)

De Groot heeft zelf een aantal werkbezoeken afgelegd bij makers van flexibele woningen. 'Mensen hebben het idee dat het hierbij gaat om omgebouwde containers, maar dat is niet meer wat het is.' Hij legt uit dat het gaat om houten huizen die in een fabriek geproduceerd worden om vervolgens op een locatie neer te zetten. 'Dat hoeft niet lang te duren. Op veel terreinen waar die woningen gemaakt worden, staan er al een paar klaar voor gebruik. Die hoeven dus alleen nog verplaatst te worden', zegt De Groot.

Gerelateerde artikelen