Binnenland7 jun '22 13:31Aangepast op 27 sep '22 09:39

Advies Mijnraad: Groningen voorbereiden op gaswinning

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

Het kabinet dient Groningen voor te bereiden op heropening van het Groningse gasveld. Bovendien moeten onze gasbergingen met spoed niet voor 80, maar voor 100 procent gevuld worden. Dat staat in een nieuw alarmerend advies van de Mijnraad, de bij wet ingestelde en onafhankelijke groep energiedeskundigen, dat naar het kabinet is gestuurd. 'Je moet je goed voorbereiden op scenario's die we niet gehoopt en gewild hadden: dat we te weinig gas hebben', zegt Mijnraad-voorzitter Staf Depla.

De buizen met het natte warme gas en de installatie op het gasveld Loppersum.
De buizen met het natte warme gas en de installatie op het gasveld Loppersum. (ANP / Jerry Lampen)

Lees ook | Rutte geeft geen garantie voor dichthouden gaskraan Groningen

Verschillende scenario's

Hoewel Klimaatminister Rob Jetten (D66) en D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tot op heden volhouden dat het Groningenveld ook dit jaar ’op een waakvlam’ blijft staan, en in 2023 of 2024 definitief dichtgaat, adviseren de deskundigen vanwege de grote onzekerheid op de gasmarkt door de Oekraïne-oorlog anders.

'Wij snappen heel goed de belofte om het winnen van gas te stoppen. Je moet er in laatste instantie aan denken. Maar je kunt beter nu al de verschillende scenario's in beeld brengen', benadrukt Depla. ‘Zorg dat we met z'n allen weten wat ons te wachten staat en waarom energiebesparing bijvoorbeeld zinnig is.'

Lees ook | Gaat Scholz om Gronings gas vragen?

Dat de Mijnraad, bestaande uit bijvoorbeeld hoogleraren van meerdere universiteiten, nu voor de tweede keer in enkele maanden tijd waarschuwt is opvallend, omdat vanuit het kabinet sussende woorden klinken over leveringszekerheid. De experts constateren juist dat er onvoldoende zekerheid is, net als werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland die hun zorgen recent uitten.

Het advies dat woensdagavond naar het kabinet is gestuurd noemt Depla ‘een vervolg op het eerdere advies'. ‘We hebben onderzocht hoe de gasmarkt en de opslagmarkt in elkaar zitten. De berging van gas is heel belangrijk. In de winter hebben we meer gas nodig dan in de zomer. Dus we hebben voorraden waarin je gas moet stoppen. Wij hebben onderzocht hoe makkelijk het is om deze gasopslagen genoeg gevuld te krijgen en wat je moet doen om dit mogelijk te maken.’

Dat het kabinet nog geen reactie heeft gegeven, verbaast Depla niet. 'Je moet de tijd nemen om rustig alle scenario's op een rij te zetten. Het kabinet heeft dat vast al deels gedaan. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat we genoeg gas hebben. Groningen moet je daar ook bij zetten als een van de varianten die je moet afwegen en waar je een beeld bij moet hebben', aldus de voorzitter.

Lees ook | Poetin: gasleveringen alleen betalen in roebels

Premier Mark Rutte zei vorige week dat er alleen zal worden gekeken naar het verder opendraaien van de gaskraan in Groningen, mocht Rusland de gasleveranties aan heel Europa stopzetten. 'Het zou zo kunnen zijn als Rusland stopt met gasleveranties aan heel Europa, maar dat is niet voorzien en daar heeft Poetin geen belang bij. Het is zijn enige inkomstenbron', aldus de premier in BNR's The Daily Move.

Toch zou Rutte het liever niet willen hebben dat Groningen opnieuw gebruikt moet worden voor het oppompen van gas. 'Zelfs dan wil je het niet. Maar dan moet je opnieuw kijken, als er een veiligheidsrisico ontstaat in landen zoals Duitsland en Italië. Maar dat verwachten we niet.'

Lees ook | Vijlbrief zet Groningenveld op de 'waakvlam'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen