Binnenland16 jun '22 08:23

Duidelijkheid verwacht over zomervluchten Schiphol

Auteur: BNR Webredactie

Schiphol geeft waarschijnlijk nog deze week duidelijkheid over het verminderen van het aantal passagiers op de luchthaven, om zo de zomerdrukte op de luchthaven het hoofd te kunnen bieden. Er wordt gekeken naar omboeken, verplaatsen van vluchten naar andere luchthavens en er wordt een boekingsstop ingesteld. Dat zeggen ingewijden tegen het ANP, na eerdere berichtgeving door De Telegraaf.

Een woordvoerder van Schiphol wijst erop dat in het eerder gepresenteerde actieplan over de zomerdrukte al gerept werd over het annuleren van vluchten en dat er nog altijd wordt overlegd met luchtvaartmaatschappijen. Volgens de zegsman is de rekensom nog niet af, maar volgt er snel duidelijkheid.

De verwachting is dat Schiphol vrijdag de uitwerking van de plannen officieel presenteert. Mogelijk dat in de loop van donderdag al meer bekend wordt.

(Unsplash)

Personeelstekort

Schiphol kampt met personeelstekorten onder beveiligers en afhandelaars. In combinatie met de toegenomen stroom vakantiegangers zorgt dit al weken voor grote drukte op de luchthaven, met soms geannuleerde en vertraagde vluchten tot gevolg. Om meer personeel aan te trekken sprak de luchthaven met de vakbonden af dat beveiligers, bagage-afhandelaars, schoonmakers en buschauffeurs op het vliegveld deze zomer een bonus krijgen van 5,25 euro per uur. Ook na de zomer krijgen ze meer loon, maar wel minder dan tijdens de drukke periode.

Lees ook | Luchtvaartmaatschappijen schrappen zomervluchten door personeelstekort

Bij het schrappen van vluchten speelt de onafhankelijke slotcoördinator die de start- en landingsrechten op de luchthaven verdeelt een grote rol. Daarnaast moeten plannen ook juridisch houdbaar zijn. Luchtvaartmaatschappijen zullen de geleden schade voor het niet kunnen uitvoeren van vluchten vrijwel zeker op Schiphol willen verhalen. Over het afwikkelen van die claims wordt pas later meer duidelijk.

Belangenvereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN heeft herhaaldelijk laten weten dat het verplicht schrappen van vluchten alleen als 'laatste redmiddel' moet worden gebruikt. De branchevereniging denkt dat met de nieuwe afspraken over meer loon en betere arbeidsvoorwaarden, en "nu al meer mensen op de vloer", de doorstroom op Schiphol al wordt verbeterd. Verschillende maatschappijen gaven al aan geen heil te zien in het schrappen van vluchten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen