Binnenland16 jun '22 11:49Aangepast op 16 jun '22 16:27

ANVR sleept Schiphol voor de rechter vanwege chaos op luchthaven

Auteur: BNR Webredactie

Reisbranchevereniging ANVR sleept Schiphol voor de rechter. De organisatie wil de geleden schade als gevolg van de chaos op de luchthaven op Schiphol verhalen. De ANVR is woedend op Schiphol en de overheid over de blijvende onduidelijkheid over het doorgaan van de vakanties van honderdduizenden Nederlanders, aldus ANVR-directeur Frank Oostdam.

De luchthaven kampt met personeelstekorten onder beveiligers en afhandelaars. In combinatie met de toegenomen stroom vakantiegangers zorgt dit al weken voor grote drukte, met soms geannuleerde en vertraagde vluchten tot gevolg. Reisbedrijven worden volgens de ANVR ondertussen overspoeld met vragen van klanten over het al dan niet doorgaan van hun vakantie.

(ANP / EVERT ELZINGA )

Vrees voor faillissementen

De ANVR vreest dat een groot aantal reisorganisaties failliet kan gaan als gevolg van de problemen. Ook omdat reisorganisaties wettelijk verplicht zijn om de kosten voor het annuleren van vakanties op zich te nemen.

De vraag daarbij is of alle gemaakte kosten, zoals die van hotels en excursies door het annuleren van vakanties, wel allemaal verhaald kunnen worden. Zeker omdat voor vrijwel alle bedrijven in de reisbranche geldt dat ze weinig vet op de botten hebben na twee jaar van 'corona-ellende', zo klinkt het. De ANVR heeft juristen in de arm genomen en is de zaak 'aan het opbouwen', aldus Oostdam.

Schrappen zomervluchten

Eerder werd bekend dat Schiphol deze zomer een flink aantal vluchten zal gaan schrappen. De luchthaven geeft naar verwachting nog deze week duidelijkheid over het verminderen van het aantal passagiers om de zomerdrukte op de luchthaven het hoofd te bieden. Momenteel wordt nog gekeken naar de mogelijkheid om passagiers om te boeken en of er vluchten vanaf andere luchthavens kunnen worden uitgevoerd. Verder zal een boekingsstop worden ingesteld.

'Snel duidelijkheid'

Een woordvoerder van Schiphol wijst erop dat in het eerder gepresenteerde actieplan over de zomerdrukte al gerept werd over het annuleren van vluchten en dat er nog altijd wordt overlegd met luchtvaartmaatschappijen. Volgens de zegsman is de rekensom nog niet af, maar volgt er snel duidelijkheid. De verwachting is dat Schiphol vrijdag de uitwerking van de plannen officieel presenteert. Mogelijk dat in de loop van donderdag al meer bekend wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen