In de drukke zomermaanden handelt Schiphol normaal gesproken maximaal 1.400 vluchten per dag af. Vanwege het grote personeelstekort wordt hier nu een groot aantal van geschrapt. In de maand juli kunnen er op de drukste dagen nog 67.500 passagiers vertrekken, in de drukke maand augustus zal de limiet 72.500 reizigers zijn per dag. De luchtvaartmaatschappijen zijn ingelicht over de maatregelen die Schiphol neemt.

De reizigerslimieten betekenen dat er per dag gemiddeld 13.500 vliegtickets geschrapt moeten worden. Schiphol benadrukt echter dat dit niet gelijkstaat aan aantal passagiers die geweigerd moeten worden, omdat niet alle tickets al verkocht zijn.
Lees ook | Donkere wolken boven Schiphol: kabinet dwingt vliegveld tot krimpen
Schiphol neemt de stap om 'onhanteerbare wachtrijen' te voorkomen. Daardoor zouden veel reizigers hun vlucht missen er konden onveilige situaties voor zowel reizigers als medewerkers ontstaan. Op de luchthaven zijn personeelstekorten, met name bij de beveiliging. Daardoor ontstonden de afgelopen periode ook al rijen tot buiten de vertrekhal.
Volgens Dick Benschop, topman van Schiphol, zou het onverantwoord zijn geweest om geen maatregelen te nemen. 'Daarom hebben we besloten om nu al in te grijpen zodat mensen tijdig weten wat er gaat gebeuren.'
KLM is woedend
Voor luchtvaartmaatschappijen zijn de maatregelen een hard gelag. KLM, een van de belangrijkste vervoerders op Schiphol, snapt de noodzaak, maar noemt de maatregelen ongewenst. 'Het kan niet zo zijn dat de gebruikers van de luchthaven structureel opdraaien voor de capaciteitsproblemen van Schiphol', zegt KLM. De luchtvaartmaatschappij houdt Schiphol dan ook verantwoordelijk voor de financiële impact van de maatregelen, zo laat KLM in een persbericht weten.
Lees ook | Brussels Airport ontvangt afhakers Schiphol met open armen: 'zitten nog lang niet aan onze taks'
Transavia
Transavia zal deze zomer aanzienlijk minder stoelen verkopen met vertrek vanaf Amsterdam en denkt ook dat annuleringen nodig zullen zijn door het besluit van Schiphol om deze zomer veel minder passagiers te gaan verwerken. 'Onze passagiers willen duidelijkheid. Om zoveel mogelijk teleurstelling te voorkomen, remmen we daarom de verkoop van tickets voor de zomer door nog maar een zeer beperkt aantal tickets te verkopen en verkleinen we het maximum aantal passagiers op een aantal vluchten', aldus Marcel de Nooijer, directievoorzitter van Transavia in een verklaring.
In de coronaperiode lag de reiswereld vrijwel helemaal stil, maar die herstelt zich sneller dan gedacht. Schiphol zegt rekening te hebben gehouden met een ruime verdubbeling van het aantal reizigers: van 25,5 miljoen in 2021 naar 60 miljoen dit jaar. Op de drukste dagen in de afgelopen meivakantie en ook komende zomer komen er echter meer reizigers dan in dat scenario verwacht werden.
Maatregelen
'Het is wel een hele zware maatregel en dat geeft ook echt een rot gevoel. Maar de grote meerderheid van de passagiers die in juli wil reizen kan reizen. We hebben meer mensen bij de beveiliging ondersteund, zomertoeslag. Maar de reislust is zo groot en die botst toch wel met de krappe arbeidsmarkt. Dus een deel kan net niet. En we weten wat er gebeurt als je dat over de schoenen laat lopen, dat kan niet. Dus dat moeten we gecontroleerd doen.'
Lege stoelen
Benschop hoopt erop dat passagiers op stoelen gaan zitten die nog leeg zijn en dat mensen vluchten zullen nemen die worden verdeeld over andere luchthavens in Nederland, zoals Rotterdam, Groningen en Maastricht, 'wat er mogelijk is. Dat betekent dat je wel gaat, maar ergens anders vandaan vertrekt. Luchtvaartmaatschappijen zullen allerlei oplossingen zoeken. Helaas - ik weet niet precies hoeveel - zal er toch een aantal mensen zijn waarvoor iets in het water valt', aldus Benschop.
Lees ook | Donkere wolken boven Schiphol: kabinet dwingt vliegveld tot krimpen