Binnenland22 jun '22 10:43

Oud-staatssecretaris Henk Bleker: Geen begrip voor de politiek

Auteur: BNR Webredactie

'Ik heb meer begrip voor boeren en plattelanders dan voor de politiek'. Dat zegt oud-staatssecretaris Henk Bleker en interim-voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond op het actieterrein in Stroe tegen BNR-verslaggever Jigal Krant. 'Wat er nu aan voorstellen uit Den Haag komt is over the top'.

Lees ook | Hoogleraar: Landbouw en veeteelt veroorzaken twee derde gezondheidsschade

Bleker noemt wat er uit Den Haag komt 'zó onredelijk richting platteland en boeren'. Volgens de CDA'er grijpen de voorstellen 'zo in in de dorpen en op het platteland, dat is niet wat bedoeld is met natuurherstel. Europa zegt dat je je natuurgebieden op orde moet brengen, maar het kan op een andere manier'.

Maatwerk

Hoe dan? 'Door het veel meer ter plaatse te doen, door betere inrichting van die gebieden, ter plaatse kijken wat nodig is. Een betere waterbeheersing van die gebieden, allemaal maatwerk. Maar wat er nu gebeurt is gewoon: wij kondigen af dat we bedrijven gaan opkopen en als ze niet willen, gaan we ze onteigenen. Het gevoel dat daardoor ontstaan is, is zo fout geweest. Het platteland voelt: ons wordt wat ontnomen. Ook deze dag zal ertoe leiden dat de steun in Den Haag voor het beleid zeker weer een stap terug gaat'.

Lees ook | Van der Wal zint op aanpassen stikstofkaart

Volgens BNR-verslaggever Jigal Krant houdt de politie zich op de vlakte, opmerkelijk is dat er heel wat vrachtwagenchauffeurs onder de actievoerders zijn. Logisch, zij verzorgen immers de toeleveringen en het transport van de boerenbedrijven. 'Zij zijn straks ook de dupe en zijn dus solidair', zegt Krant.

Volg hier ons liveblog over de boerenacties vandaag

Gerelateerde artikelen