Binnenland23 jun '22 07:24Aangepast op 23 jun '22 14:00

Minister Jetten weert China van Nederlands stroomnet

Auteur: Aäron Loupatty

Chinese partijen mogen niet meer meedingen in aanbestedingen van netbeheerder Tennet voor de aanleg van vitale delen van het elektriciteitsnetwerk. Volgens minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) levert hun deelname te grote risico’s voor de staatsveiligheid op. Dat meldt het FD.

Een wijziging in de elektriciteitswet moet ervoor zorgen dat 100 procent-staatsbedrijf Tennet meer mogelijkheden krijgt om risicovol geachte bedrijven te weren. Dat blijkt uit antwoorden van Jetten op Kamervragen over de Chinese betrokkenheid bij aanbestedingen van Tennet.

Windmolens op het water van het IJsselmeer nabij Urk
Windmolens op het water van het IJsselmeer nabij Urk (ANP / Caki Media)

Digitale dreiging

Vorig jaar is een aanbesteding van Tennet voor twee grote stopcontacten op zee op last van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stilgelegd vanwege een 'potentieel veiligheidsrisico'. Stopcontacten op zee zijn grote offshoreplatforms waar via kabels de stroom van windparken op zee samenkomt en na een omzetting doorgeleid wordt naar het elektriciteitsnet op land.

Het incident is aanleiding om te kijken of er manieren kunnen komen om Chinese bedrijven 'buiten de deur te houden', zo legt FD-journalist Bert van Dijk uit. 'Er wordt gevreesd voor digitale dreigingen van 'statelijke actoren', zoals China. Zo wordt er gevreesd dat ze delen van het elektriciteitsnetwerk straks stil kunnen leggen.'

China probeert meer invloed te krijgen in EU

Op dit moment speelt China nog geen grote rol op het wereldtoneel als het gaat over netbeheer. 'Wel hebben ze grote belangen genomen in netbeheerders in landen zoals Griekenland, Portugal, Malta en Italië. Ze probeerden het ook in Duitsland en België, daar is het niet gelukt. Maar ze zitten op het vinkentouw om ook hier aan de slag te gaan, juist op van die nieuwe hoogspanningstechnologieën, om stroom over grote afstanden te transporten', zo stelt Van Dijk. 'Ze hebben daar veel kennis van en dat zouden ze ook graag hier willen inzetten', aldus de journalist van het FD.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen