Binnenland23 jun '22 10:19Aangepast op 23 jun '22 14:02

Groningers moeten te lang wachten op versterking huizen

Auteur: Aäron Loupatty

Het aantal woningen in Groningen dat door aardbevingsschade moet worden versterkt, stapelt zich op. Het tempo moet met een factor drie omhoog om de doelstelling te halen. Afgesproken is dat de versterkingsoperatie in 2028 moet zijn afgerond.

Met het huidige tempo gaat dit nooit lukken. Dat concludeert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in zijn jaarlijkse voortgangsrapportage over de veiligheid in Groningen als gevolg van de gaswinning. Het onderzoek beslaat de periode april 2021 tot april 2022.

'Tempo moet omhoog'

Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen, ziet dat het beoordelen van huizen wel lukt. 'Onze doelstelling is om alle huizen voor eind volgend jaar beoordeeld te hebben. De inschatting is dat dat wel gaat lukken', denkt Kockelkoren. 'Ondertussen zijn er al 10.000 adressen aan het wachten om versterkt te worden, die enorme berg ligt er en slinkt niet snel genoeg. Dat tempo moet met een factor drie omhoog.'

'Lastiger om doel te halen'

Daarnaast is er de angst dat die 'berg' aan versterkingen nog groter gaat worden. 'De inschatting is dat er nog 3000 huizen bij zullen komen. Dat is een opgave.' Hoe het tempo omhoog moet, is nog de vraag. 'Naarmate het lager duurt voor het gerealiseerd wordt, wordt het ook lastiger om het doel van 2028 te halen.' Tegen die tijd wil men alle huizen versterkt hebben. 'We moeten het over een andere boeg gooien, om de versnelling te realiseren', zegt Kockelkoren.

Crisisaanpak

Het kabinet heeft daarom een crisisaanpak ingesteld. In vier dorpen gaat die aanpak getest worden, om te kijken of het op een grotere schaal ingezet kan worden. 'De staatssecretaris heeft een crisismanager ingesteld die de complexe versterking moet doorpakken, om de snelheid erin te laten komen.' Volgens de waakhond zou het doel van 2028 dan haalbaar moeten zijn.

'De opgave moet centraal staan, in plaats van de regels, de procedures en de verantwoording centraal komen te staan. Onze indruk is dat dat nu nog teveel gebeurd', aldus Kockelkoren.

Gerelateerde artikelen