Binnenland24 jun '22 06:11

Veiligheid aardbevingsgebied Groningen staat opnieuw ter discussie

Auteur: ANP

Opnieuw staat ter discussie hoe groot het risico eigenlijk is op zware aardbevingen in Groningen, meldt de Volkskrant. Het raakt een gevoelige snaar bij bewoners, omdat het voortdurend bijstellen van risico’s hun wantrouwen heeft gevoed over hoe de overheid de bevingsschade afhandelt.

Mark Rutte bij een bouwlocatie aan de Prunuslaan.
Mark Rutte bij een bouwlocatie aan de Prunuslaan. (ANP / Remko de Waal)

Over de nieuwe inschattingen van de kracht van de zwaarst mogelijke schok als gevolg van de gaswinning is vorige week gesproken door tientallen internationale wetenschappers op een besloten conferentie in Amsterdam. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) na vragen van de Volkskrant.

De vijfdaagse academische conferentie kan goed nieuws opleveren als blijkt dat Groningen door het terugschroeven van de gaswinning minder hoeft te vrezen voor een zware klap en dus veiliger is geworden.

Saillant detail is dat de organisatie van de aardbevingsconferentie in handen was van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het bedrijf is verantwoordelijk voor de gaswinning en ook wettelijk aansprakelijk voor kosten van schadeherstel en versterken. Maar, zegt de woordvoerder van EZK: 'De workshop is zo opgezet dat een internationaal wetenschappelijk panel met een onafhankelijk rapport komt over de bevindingen.'

Gerelateerde artikelen