Binnenland28 jun '22 07:17Aangepast op 28 jun '22 08:05

'Boeren maken zich niet populair'

Auteur: Mark van Harreveld

Mogelijk opnieuw acties van boeren dinsdag. Dat zei voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie Nederland maandag. Kemp zei wel dat de acties niet door Agractie worden georganiseerd. Waar protesterende boeren actie zullen voeren, is niet duidelijk, Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan extra alert te zijn, voldoende afstand te houden en rekening te houden met snelheidsverschillen. 'De boeren hebben zich niet populair gemaakt', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.

Boeren voeren op de snelweg A2 actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
Boeren voeren op de snelweg A2 actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. (ANP / ANP / Jeroen Jumelet)

Maandag voerden boeren met tractoren op diverse plekken in het land actie op snelwegen. Ook gingen boeren in onder meer Lochem en Raalte naar het gemeentehuis, verschenen er tractoren op het Mediapark in Hilversum en trok een groep boeren opnieuw naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Die acties waren onaangekondigd. 'De boeren hebben zich niet populair gemaakt met hun acties', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.

'Het was een hele hoop, we zagen beelden van balen hooi die op de snelweg gedumpt waren. Ook stonden er weer boeren bij het huis van Stikstofminister Van der Wal. Heel erg sneu. Er stond een politiepost, de minister was nog niet thuis. Ze heeft ook nog niet gereageerd'. Wel verschenen Van der Wals collega's Dijkgraaf en Van Gennip op televisie en spraken zich uit, al zag Beekman grote terughoudendheid 'dat een uitspraak bij je terug kan komen'.

Geen applaus

Volgens Beekman hebben de blokkades de boeren geen goed gedaan. Hij baseert zich daarbij vooral op berichten op social media: 'Zelfs mensen die de acties steunen zijn boos over het omzagen van honderd jaar oude knotwilgen in de Krimpenerwaard, daar was echt geen begrip voor'. Beekman denkt dat wanneer de boeren hiermee doorgaan het net zo zal gaan als drie jaar geleden, vlak na de PAS-uitspraak. Toen smolt de sympathie als sneeuw voor de zon naarmate de acties radicaliseerden.

De Tweede Kamer debatteerde afgelopen week over de stikstofplannen, dinsdag staat de stemming over moties die partijen toen indienden op het programma. Om de natuur te beschermen wil het kabinet de uitstoot van ammoniak door de landbouw gemiddeld met 40 procent omlaag brengen. In beschermde natuurgebieden mag zelfs vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden. In Stroe demonstreerden veel boeren vorige week tegen dat beleid.

'Ik verwacht nu wel weer vragen bij het vragenuur: wat gaat Justitie doen met deze boeren? De meeste boeren konden gewoon hun gang gaan, er werden er een paar bekeurd. Dit kan niet weken doorgaan, zeker niet met bedreiging met ministers'.

Brandende hooibalen

Boeren voeren dinsdagochtend actie op de A12 tussen Den Haag en Utrecht. In de berm bij Nieuwerbrug staan hooibalen in brand, meldt de ANWB. In beide richtingen staan files.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen