Binnenland28 jun '22 23:22Aangepast op 29 jun '22 05:53

Liveblog | Boerenprotesten dinsdag 28 juni

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag opnieuw acties van protesterende boeren tegen het stikstofbeleid van de regering. Op de A12 staat een file als gevolg van een brandende hooibaal op de weg. In dit liveblog houden we je op de hoogte van wat er speelt in het land.

Politie-auto vernield

23:52 | Op beelden was al te zien hoe hoe boeren een politie-auto die als barricade diende voor het huis van Van der Wal vandaliseerden. Na de rellen blijkt dat de auto flink gehavend achter gelaten is.

LTO: 'Dit helpt het draagvlak niet'

23:20 | LTO-voorman Sjaak van der Tak is verontwaardigd over de rellen bij het huis van minister Van der Wal. 'Dit is verschrikkelijk en helpt het draagvlak niet', zegt hij in de talkshow van Humberto Tan. 'Dit is niet goed te praten', vindt de voorman. Ook D66-fractieleider reageert op de beelden van boeren die een politie-auto vandaliseren en zich opnieuw bij het huis van de minister begeven. Hij noemt de aanwezige boeren 'totale idioten'.

Boeren breken door afzetting huis minister Van der Wal

23.11 | Protesterende boeren zijn bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) door een afzetting van de politie gebroken. Dat bevestigt een woordvoerder van de minister, schrijft ANP

Ze duwden een politieauto opzij zodat tractoren de straat in konden rijden. De minister is niet thuis, aldus de woordvoerder. Het is de tweede dag op rij dat boeren betogen tegen het stikstofbeleid bij het woonhuis van de minister. Op beelden op Twitter is te zien hoe demonstranten een politieauto omver proberen te duwen.

Boeren blokkeren Slot Loevestein

21:06 | Een groep boeren heeft dinsdagavond met tractoren de toegangsweg voor de poort bij Slot Loevestein in de gemeente Zaltbommel geblokkeerd, zo meldt een woordvoerder van het kasteel. Gemeenteraadsleden zijn in het kasteel aanwezig voor een presentatie en kunnen nu niet meer vertrekken.

'De sfeer is gemoedelijk', stelt de woordvoerder. 'De politie is echter gebeld om de boeren te verzoeken te vertrekken.'

Vuurwerk vanaf viaduct

21:00 | Vanaf een viaduct over de A50, waar dinsdagavond een boerenprotest plaatsvindt, is vuurwerk gegooid naar hulpverleners. Dit meldt de politie. De hulpdiensten zijn op de A50 aanwezig voor het blussen van hooibalen die in de brand staan, zo meldde de ANWB eerder.

Een woordvoerder van de politie kan desgevraagd nog niet melden of er mensen zijn aangehouden. Rijkswaterstaat zegt dat de A50 richting Zwolle versperd is als gevolg van de boerenactie bij knooppunt Beekbergen. Het verkeer wordt omgeleid via de A1, A35 en N35.

Image
(Twitter / Armand Koolhoven)

De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt dat de brandweer ter plaatse is. Rond 20.45 uur kon gemeld worden dat de branden onder controle zijn. Wel is de brandweer 'nog enige tijd druk' met het uit elkaar trekken, afblussen en afvoeren van de hooibalen.

A1 korte tijd dicht

20:50 | De A1 van Amsterdam naar Apeldoorn was dinsdagavond rond 20.00 uur enige tijd dicht voor verkeer. Boeren met tractoren blokkeerden bij Barneveld de snelweg, meldde de ANWB. Omstreeks 20.30 uur was de weg weer open.

Volgens Omroep Gelderland was er op de A1 ter hoogte van Stroe ook brand gesticht en zouden enkele mensen extra banden op de brandhaard hebben gegooid om het vuur aan te houden.

Volgens Rijkswaterstaat stonden dinsdag in diverse delen van het land langs de weg hooibalen in de brand. Weggebruikers werd geadviseerd extra alert te zijn.

Boeren vertrokken bij Kamer

17:02 | Boeren die met hun trekkers dinsdagmiddag bij de Tweede Kamer stonden, zijn vertrokken. Een deel van de actievoerders is richting het zuidoosten van Den Haag gereden, door de Victory Boogie Woogietunnel. Of ze naar een andere locatie gaan of terug naar huis zijn, is onduidelijk. De boeren protesteren tegen stikstofplannen van het kabinet.

Kamer stemt onder oog van boeren stikstofbeleid niet weg

16:45 | Tientallen boeren hebben zich in de Tweede Kamer rustig gehouden tijdens de stemming over onder meer moties tegen het stikstofbeleid. Kamervoorzitter Vera Bergkamp moest belanghebbenden op de volle publieke tribune wel enkele keren tot de orde roepen, na bijvoorbeeld applaus voor Forum voor Democratie en de BoerBurgerBeweging, partijen die zich tegen het beleid keren. Een voorstel om de stikstofplannen van tafel te halen, kreeg bij lange na geen meerderheid.

Er werd niet gestemd over een stikstofwet, maar wel over moties die bijvoorbeeld betrekking hadden op stikstofnormen in de natuur, maatregelen voor bioboeren en de rol van banken in de stikstofcrisis. Alleen FvD, JA21, de groep-Van Haga en BBB steunden een motie van wantrouwen van de PVV tegen het kabinet. Een motie van afkeuring kreeg ook steun van de SP en SGP. Beide laatste moties haalden het niet.

A59 tussen Oss en Den Bosch gesloten door boerenprotest

15:03 | De A59 tussen Oss en Den Bosch is dicht vanwege een boerenprotest op de snelweg. Daar houden zeventig tractoren het verkeer tegen, zegt de politie. Agenten hebben de boeren opgedragen om te vertrekken. Volgens de ANWB is het protest in de buurt van de plaats Nuland.

Weggebruikers kunnen volgens Rijkswaterstaat het beste omrijden via Eindhoven.

Op andere plekken in het land, zoals langs de A1 bij Markelo, staan tractoren langs de kant van de snelweg. Dat levert volgens Rijkswaterstaat geen vertraging op.

A28 weer trekkervrij

14:35 | De A28 richting het noorden bij het Overijsselse Staphorst is weer tractorvrij, meldt Rijkswaterstaat dinsdagmiddag. In de richting van Zwolle is de weg nog wel geblokkeerd.

Volgens de organisatie zijn de tractoren ter hoogte van Hoogeveen weer in beweging gekomen. De boeren rijden breed over de weg richting de A32. Het verkeer dat achter de blokkade stond, rijdt daar langzaam achteraan.

FDF: acties boeren tot nu toe geheel geoorloofd

13:55 | Farmers Defence Force (FDF) vindt de demonstraties van de boeren door het hele land 'geheel geoorloofd'. 'We snappen dat mensen erg boos worden', vertelt een woordvoerster van de belangenorganisatie voor boeren.

'De demonstraties zijn het gevolg van het beleid van het kabinet', zegt de woordvoerster. Bij de Tweede Kamer in Den Haag staan ook twee koeien. De boeren zeggen dat een van deze twee koeien naar het slachthuis gaat als de stikstofmaatregelen worden aangenomen. Volgens de woordvoerster is dat het gevolg van de halvering van de veestapel.

In Den Haag staan ongeveer vijftig tractoren op de weg richting de Tweede Kamer. Onder meer in Utrecht, Maastricht, Assen en Groningen verzamelen boeren zich.

Stikstofminister Van der Wal vindt protesten 'echt heftig worden'

13:35 | Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vindt de protesten van de boeren nu wel 'echt heftig worden', ook al had ze vooraf heftigheid verwacht, zei ze tijdens een kort persmoment. Ze weet nog niet of ze dinsdag met boeren in gesprek gaat, die opnieuw protesteren tegen de stikstofplannen en onder meer voor het gebouw van de Tweede Kamer staan met tractoren en een paar koeien hebben meegenomen.

Van der Wal hoeft niet in de Kamer te zijn en heeft andere zaken op haar agenda staan, zei ze. Maar ze zal niettemin overleggen hierover. 'Ik ben altijd bereid om het gesprek aan te gaan'. Ze voelt zich wel veilig om dit te doen.

De minister benadrukte nogmaals dat ze de zorgen van veel boeren en boerengezinnen echt snapt. 'Tegelijkertijd zie ik veel beelden ontstaan en zie ik de nuance een beetje verdwijnen. Alsof we het hele platteland leegvegen en er helemaal geen toekomst meer is voor boeren in Nederland. Dat is natuurlijk echt niet het geval.'

De stikstofkaart die ze onlangs presenteerde 'geeft richting en is een vertrekpunt om mee aan de slag te gaan'. Samen met de provincies is er een jaar de tijd om te bepalen wat echte doelen zijn per gebied, maar 'we hebben acht jaar de tijd om de doelen te halen. En dat is ruim de tijd', aldus Van der Wal.

Daarnaast benadrukte ze dat er ook nog veel gebieden zijn waar ook veel toekomst is voor boeren. 'Er zijn veel boeren die echt gefrustreerd en boos zijn. Tegelijk zijn er ook veel boeren die zeggen dat het over hun toekomst gaat, over de vruchtbare bodem. Daarom is het nodig dat we met elkaar veranderen, de hele sector.'

De impact zal het grootst zijn waar met name de hele intensieve industriële veehouderij dicht bij de zogenoemde Natura 2000-gebieden zit. 'Daar moeten we op zoek naar een nieuwe balans. Daar is straks nog weinig ruimte voor intensieve veehouderij. Maar tegelijk kan er veel in andere gebieden.' In januari kijkt ze hoe ver de provincies zijn met de uitwerking van de stikstofplannen. Als zij niet genoeg vaart maken, grijpt de minister in.

Ongeveer 50 tractoren op Bezuidenhoutseweg richting Tweede Kamer

13:25 | Ongeveer vijftig tractoren staan op de Bezuidenhoutseweg richting het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. De politie blokkeert de weg, waardoor het verkeer er niet langs kan

Boeren gaan langs bij provinciehuizen

13:00 | Demonstrerende boeren bezoeken dinsdag op een aantal plekken in het land provinciehuizen. Onder meer in Groningen en Assen stonden tientallen boeren met trekkers op de stoep. In Groningen hebben de actievoerders een grote berg zand op het Martinikerkhof gestort.

De provincies moeten volgens het stikstofplan van het kabinet het beleid 'op maat' uitvoeren. Dat betekent dat de provincies ervoor moeten zorgen dat de stikstofuitstoot omlaag gaat in daarvoor aangewezen gebieden. Voor 1 juli volgend jaar moeten de provincies aan het Rijk laten weten hoe ze dat precies per gebied gaan doen. Verschillende provincies, zoals Gelderland en Overijssel, hebben al aan stikstofminister Christianne van der Wal laten weten dat zij vooralsnog hun eigen beleid voortzetten en dat ze het kabinetsplan niet zien zitten.

De actievoerende boeren bieden provinciebesturen dinsdag een brandbrief aan, waarin ze vragen om het beleid af te wijzen. Langs de weg naar het Drentse provinciehuis in Assen stonden 25 boeren met tractoren commissaris van de Koning Jetta Klijnsma op te wachten. Klijnsma was volgens RTV Drenthe 'verrast' maar wilde wel met de boeren praten. Ze maakte duidelijk dat de Tweede Kamer over het stikstofplan moet stemmen en dat de provincie daar volgens haar weinig aan kan doen.

Gouverneur Emile Roemer van de provincie Limburg heeft de boeren dinsdagmiddag met een handdruk begroet. Samen met gedeputeerde Geert Gabriëls praat hij op de stoep voor het Gouvernement met de actievoerders. Die kwamen lopend naar het gebouw aan de Maas in Maastricht.

De provincie Noord-Brabant rekent op de komst van vijftig tot honderd boeren op trekkers, aldus een woordvoerder. Die zouden begin van de middag in Den Bosch arriveren. De boeren mogen het provinciehuis niet in. Mogelijk gaat landbouwgedeputeerde Elles Lemkes in gesprek met de actievoerders, maar dat staat nog niet vast. Maandag is in Brabant ook al langdurig met actievoerende boeren gesproken, zegt de woordvoerder.

Ook in Zeeland zijn voor later dinsdagmiddag acties aangekondigd, maar het is nog niet bekend of het provinciehuis in Middelburg dan ook doelwit is. In Utrecht hebben zich bij Stadion Galgenwaard ongeveer veertig boeren verzameld. Zij gaan in gesprek met provinciebestuurder Mirjam Sterk.

Snelweg A28 weer geblokkeerd door boeren, nu bij Meppel

12:27 | Demonstrerende boeren hebben de snelweg A28 bij Meppel geblokkeerd. Bij knooppunt Lankhorst staat het verkeer richting Zwolle helemaal stil, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. Weggebruikers die vanuit Groningen en Leeuwarden richting het zuiden willen reizen, krijgen het advies om via Heerenveen, Joure en Emmeloord te rijden.

Op maandag hadden boeren ook de A28 geblokkeerd. Dat gebeurde tussen Hoogeveen en Assen, en in beide richtingen bij knooppunt Hattemerbroek, net onder Zwolle.

Rutte: gevaarlijke boerenacties zijn onacceptabel

12:15 | Boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn 'onacceptabel', zegt premier Mark Rutte. Demonstreren mag, zei de premier dinsdag tijdens een persmoment over de ontregelende acties van boeren die tegen het stikstofbeleid protesteren. Maar het rijden op de snelweg, het intimideren van bestuurders en het blokkeren van wegen vallen daar niet onder, aldus de premier.

Hij deed samen met justitieminister Dilan Yeşilgöz een dringende oproep aan de boeren om zich bij hun protesten binnen de grenzen van de wet te houden. 'Het recht om te demonstreren is een groot goed. En gewoon demonstreren is geen enkel probleem', zei Rutte, maar sommige boeren gaan met hun acties 'ver over alle grenzen heen'.

Yeşilgöz zei eveneens dat agressie en intimidatie niet kunnen en dat dat ze een groot respect heeft voor de burgemeesters en politie hoe zij proberen de orde te handhaven. Tegen boeren die de wet overtreden, wordt opgetreden, belooft de bewindsvrouw. Ze kunnen ook achteraf nog een boete krijgen.

Eerste tractoren aangekomen bij Tweede Kamer in Den Haag

11:40 | De eerste boeren zijn dinsdag rond 11.30 uur met hun tractor aangekomen bij het het gebouw van de Tweede Kamer. De politie en de marechaussee zijn aanwezig. Ingangen richting de Tweede Kamer worden bewaakt door meerdere agenten. De zijingangen zijn gesloten. Ook het hek bij het ministerie van Financiën is dicht. De weg en het kruispunt bij het ministerie is wel open voor verkeer.

Een aantal tractoren staat in de buurt van de Malietoren stil op de Bezuidenhoutseweg. Het verkeer kan erlangs, de weg wordt niet geblokkeerd. Op een tractor met een vlag van Farmers Defence Force (FDF) staat de tekst 'Proud to be a farmer'. Aan de trekker hangt een koe aan een strop.

Boeren trekken naar stadion FC Utrecht, provinciebestuurder er ook

11:10 | Rond het middaguur verzamelen boeren bij stadion Galgenwaard uit protest tegen de aangekondigde stikstofmaatregelen. Daar zal gedeputeerde Mirjam Sterk van de provincie Utrecht ook bij aanwezig zijn, zo meldt RTV Utrecht.

Jeroen van Wijk van boerenbelangenbehartiger LTO Noord zegt wel van het protest af te weten, maar niet betrokken te zijn bij de organisatie. 'Ik weet wel dat er een paar boeren met trekkers komen en dat het publieksvriendelijk is.' LTO liet eerder weten publieksvriendelijke acties te steunen.

Politie deelde maandag tientallen boetes uit bij boerenacties

10:15 | Naar schatting zijn maandag in het hele land tientallen boetes uitgedeeld bij boerenprotesten op de snelwegen. Een woordvoerster van de korpsleiding van de politie kan geen precieze aantallen noemen, aangezien dit lastig in de systemen is na te gaan. De prioriteit van de politie ligt volgens haar bij het 'zo snel mogelijk opheffen van een onveilige situatie'.

'Dat kan door het uitdelen van een boete, maar ook door een gesprek.' Het uitschrijven van boetes is volgens haar geen doel op zich.

Het is verboden met een tractor op de snelweg te rijden. De boete hiervoor is 410 euro. Volgens de woordvoerster kunnen er om meerdere redenen bekeuringen zijn uitgedeeld, zoals het veroorzaken van een onveilige situatie op de weg of het niet volgen van een politiebevel.

Op diverse plekken in het land gingen boeren maandag de snelweg op en zorgden ze voor oponthoud, zoals op de A28 bij Zwolle en de A1 bij Holten. Ook dinsdag zijn er weer acties tegen het stikstofbeleid.

Extra politie rondom Tweede Kamer in Den Haag

10:10 | Bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag is dinsdagochtend extra politie aanwezig. Er staan meerdere politiebusjes en -auto's en ook zijn er ME-bussen rond het gebouw te zien.

Boeren kondigden dinsdag via Farmers Defence Force aan vanaf 12.00 uur aanwezig te zijn bij de Kamerdebat. Een woordvoerster laat weten dat de politie 'scherp' is op acties van boeren die protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Drie op A9 aangehouden actievoerders weer vrij

09:35 | Drie actievoerders die maandagavond werden aangehouden bij een boerenprotest op de A9 zijn weer vrij. Volgens een woordvoerder van de politie hebben ze een boete gekregen en is het rijbewijs van een van hen ingenomen. De drie werden gearresteerd toen ze aanwijzingen van de politie op de snelweg niet opvolgden.

De actie was aan het begin van de avond tussen Heiloo en Akersloot. Volgens de politie ontstond hierdoor een verkeersonveilige situatie en om die te stoppen, werden de drie aangehouden. Daarop gingen andere boeren naar het politiebureau in Alkmaar, om hun collega's op te wachten. Op beelden van NH Nieuws is te zien dat meerdere tractoren zich bij het politiebureau hadden verzameld.

LTO Nederland roept boeren andermaal op tot waardige acties

09:35 | LTO Nederland roept boeren andermaal op acties tegen het stikstofbeleid 'passend en waardig' en volgens de wet te laten zijn. De land- en tuinbouworganisatie vreest dat de acties verspreid over het land het draagvlak in de samenleving zullen verminderen. Daarbij snapt LTO wel de boosheid en de radeloosheid bij boeren, die ook dinsdag actievoeren en naar de Tweede Kamer gaan om te demonstreren.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het stikstofbeleid van het kabinet. De plannen om de uitstoot met 50 procent te verminderen in 2030 zijn onhaalbaar en onrealistisch, aldus LTO-voorman Sjaak van der Tak, die een kaalslag van het platteland vreest. Volgens LTO zouden boeren meer tijd moeten krijgen, waarbij meer rekening wordt gehouden met de sociaal-economische gevolgen voor boerenbedrijven.

'Doe een sociaal-economische toets, voordat we landelijk verder gaan', aldus Van der Tak. Verder vindt de LTO-voorman dat de minister van Landbouw een nieuwe toekomstperspectiefbrief moet schrijven. 'Voor ondernemers is het startpunt van perspectief: inkomen en rendement. Wij willen dus geen nieuw opsomming van bestaande beleidsmaatregelen, maar een financiële doorrekening van de effecten van dit verwoestende stikstofbeleid.'

Volgens Van der Tak zouden boeren nu al in gesprek moeten gaan met provincies, omdat Den Haag volgens hem het probleem 'over de schutting' naar de provinciebesturen kiepert.

LTO had eerder al de protesten bij het woonhuis van stikstofminister Christianne van der Wal veroordeeld. Maandagavond stonden voor de tweede keer in korte tijd een groep boeren bij haar op de stoep in Hierden.

Den Haag: optreden tegen gevaarlijke situatie boerenprotest Kamer

09:30 | Als het protest van boeren bij de Tweede Kamer leidt tot gevaarlijke situaties 'wordt waar mogelijk opgetreden'. Dat laat de gemeente Den Haag weten. Farmers Defence Force wil rond het middaguur demonstreren bij het Kamergebouw, waar de Kamerleden debatteren over de stikstofplannen van het kabinet.

Den Haag waarschuwt dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door 'onbesuisd rondrijden van tractoren'. Daarom doet de gemeente 'een beroep op het verstand van boeren dat zij gevaarlijke situaties voorkomen'.

Het boerenprotest bij de Tweede Kamer is niet aangemeld. Als ze komen, krijgen ze volgens de gemeente wel de ruimte om hun mening te laten horen, 'maar wel als je je aan de regels houdt. Dat betekent demonstreren met mensen, niet met materieel als dwangmiddel'. Zo mogen doorgaande wegen niet worden geblokkeerd. 'Het plein voor de Tweede Kamer is niet toegankelijk voor tractoren.'

Het is nog niet duidelijk hoe de boeren naar Den Haag komen. De gemeente had twee weken geleden opgeroepen boeren onderweg naar Den Haag al tegen te houden als zij met tractoren de snelweg op zouden gaan. Die oproep 'staat onverminderd', zegt een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.

FDF: boeren komen naar Tweede Kamer om te demonstreren

08:50 | Boeren zijn van plan naar Den Haag te komen dinsdagmiddag. Vanaf 12.00 uur, zo blijkt uit een verklaring die Farmers Defence Force-woordvoerster Sieta van Keimpema heeft verspreid. Dinsdag wordt in Den Haag gestemd over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week in de Tweede Kamer.

'Op 28 juni zullen we het halveren van de veestapel een gezicht gaan geven. Duidelijk maken voor welke keuzes boeren gezet worden door het misselijkmakende beleid van dit kabinet', zo staat in de verklaring die is ondertekend door 'Boeren van Nederland'.

Actie boeren op A12 bij Nieuwerbrug, hooibalen in brand

07:30 | Boeren houden dinsdagochtend opnieuw acties tegen het stikstofbeleid. Dat gebeurt onder meer op de A12 tussen Den Haag en Utrecht. In de berm bij Nieuwerbrug staan hooibalen in brand, meldt de ANWB. In beide richtingen staan files.

Rijkswaterstaat laat weten dat in de richting van Den Haag een rijstrook dicht is. Verkeer moet rekening houden met ongeveer 40 minuten vertraging. In de andere rijrichting is ook een rijstrook afgesloten en is de vertraging ook ongeveer 40 minuten.

Ook in andere delen van het land woeden op dit moment brandjes in de buurt van een snelweg. Dat is onder meer het geval op de A2 bij Beesd, de A7 bij Wijdewormer en de A15 bij Andelst.

'Boeren maken zich niet populair'

07:20 | Mogelijk opnieuw acties van boeren dinsdag. Dat zei voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie Nederland maandag. Kemp zei wel dat de acties niet door Agractie worden georganiseerd. Waar protesterende boeren actie zullen voeren, is niet duidelijk, Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan extra alert te zijn, voldoende afstand te houden en rekening te houden met snelheidsverschillen. 'De boeren hebben zich niet populair gemaakt', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen