Binnenland28 jun '22 14:20

Wetenschap aan de beurt op dag twee Parlementaire enquête gaswinning

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag twee van de parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen. Vandaag staan de getuigenissen van drie wetenschappers centraal die al in de jaren '90 onderzoek deden naar de gevolgen van de gasboringen. Volgens politiek verslaggever Leendert Beekman zal er ook vandaag weer forse kritiek komen op het handelen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Staat.

Gaswinning bij Tjuchem in noordoost Groningen.
Gaswinning bij Tjuchem in noordoost Groningen. (ANP / Hans van Rhoon)

De drie wetenschappers die op dag twee aan het woord komen deden 30 jaar geleden al onderzoek naar de gaswinning in Groningen en bevingen. Beekman vermoed dat ook zij zullen zeggen dat er al veel eerder geluisterd had moeten worden naar hun adviezen rondom de gaswinning.

De eerste spreker vandaag is Hans de Waal die eerst actief was als onderzoeker voor Shell, maar sinds 2019 werkt voor het Staatstoezicht op de Mijnen. De Tweede spreker is Hans Roest die eerst als wetenschapper bij de TU Delft werkte, maar inmiddels ook actief is bij het Staatstoezicht op de Mijnen. Als laatste komt de geoloog Peter van der Gaag aan het woord, die al lange tijd kleitypes uit de bodem onderzoekt.

Lees ook | 'Rutte en Kamp krijgen er van langs in gaswinning-hoorzitting'

Op schoot

Tijdens de emotionele eerste dag van de enquête kwamen getuigenverklaringen van burgers uit Groningen voorbij. Daarbij kregen Premier Rutte en oud-minister Henk kamp er stevig van langs. Ze zouden bij het winnen van gas op schoot zitten bij de oliebedrijven van de NAM. Later deze week komen er ook nog getuigenverklaringen van Shell en oud-minister Annemarie Jorritsma. Het uiteindelijke rapport van deze parlementaire enquête laat nog wel even op zich wachten. Dat komt volgens voorzitter Tom van der Lee pas volgend jaar februari.

Gerelateerde artikelen