Binnenland28 jun '22 17:33

Luchtruim boven gevangenis Vught gesloten om vluchtrisico

Auteur: BNR Webredactie

Het luchtruim boven de extra beveiligde gevangenis in Vught wordt tijdelijk gesloten in verband met een verhoogd risico op vluchtpogingen van gedetineerden via de lucht. Minister Mark Harbers (Infrastructuur) heeft dat besloten op verzoek van de burgemeester van Vught en minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming).

De maatregel gaat nog niet direct in, maar pas op vrijdag 1 juli, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Politie en justitie vrezen een zeer gewelddadige bevrijdingspoging om Ridouan Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) te halen.
Politie en justitie vrezen een zeer gewelddadige bevrijdingspoging om Ridouan Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) te halen. (ANP / Robin Utrecht)

Geen acuut risico

Het gaat volgens het ministerie niet om een acuut risico. Maar de Dienst Justitiële Inrichtingen houdt rekening met omkoping, chantage en extreem gewelddadige ontsnappingspogingen. De gevangenis nam al eerder maatregelen tegen ontsnappingen en om het bewaren van de orde in de inrichting. Tot een hoogte van 450 meter mogen er geen luchtvaartuigen bij de gevangenis vliegen. Dit geldt dan voor burgerluchtverkeer, zoals modelluchtvaartuigen en drones. Het verbod geldt echter niet voor politietaken en spoedeisende hulpverlening, zo staat in het besluit.

Taghi

In Vught zitten de zwaarste criminelen, onder wie bendeleider Ridouan Taghi, tegen wie dinsdag een eis tot levenslang is uitgesproken. Misdaadverslaggever Saskia Belleman, van de Telegraaf, houdt er rekening mee dat Taghi een reden kan zijn voor het sluiten van het luchtruim. 'Er zijn kennelijk aanwijzingen dat ontsnappingsplannen zijn. Eerder hoorden we al dat Taghi via zijn neef - een advocaat - een ontsnapping voor te bereiden. (...). Of het heel concreet was, is nooit helemaal duidelijk geworden, maar ik weet niet of het te maken heeft', aldus de journalist. Ook andere verdachten van zijn netwerk zitten daar vast, maar een woordvoerster van het ministerie wil niet zeggen of de sluiting met hun aanwezigheid en de risico's te maken heeft.

Lees ook | Levenslang geëist tegen Taghi in Marengo-proces

De gevangenis nam al eerder maatregelen om ontsnappingen tegen te gaan en de orde in de inrichting te bewaren. Zo is de omgeving van de gevangenis aangewezen als veiligheidsrisicogebied en is er cameratoezicht en extra bewaking door de politie.

De maatregel duurt vooralsnog tot 1 januari 2023 en kan zo nodig verlengd worden.

Gerelateerde artikelen