Binnenland29 jun '22 04:00Aangepast op 29 jun '22 05:56

'Provincies willen niet hard ingrijpen in stikstofcrisis'

Auteur: BNR Webredactie

Provincies zijn niet van plan hard in te grijpen in de landbouwsector om de stikstofcrisis op te lossen. Zo willen sommige provincies bijvoorbeeld in geen enkel geval boeren gedwongen uitkopen, terwijl dat soms toch nodig kan zijn om de doelen te halen. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs alle twaalf provincies.

ALMKERK- Luchtfoto van een weiland met een boerderij en tractor actief is op het weiland.  Het kabinetsplan voor nieuwe stikstofregels zorgt voor protest bij boeren. .ANP / Hollandse Hoogte / Bart Stoutjesdijk
ALMKERK- Luchtfoto van een weiland met een boerderij en tractor actief is op het weiland. Het kabinetsplan voor nieuwe stikstofregels zorgt voor protest bij boeren. .ANP / Hollandse Hoogte / Bart Stoutjesdijk (ANP / Bart Stoutjesdijk)

Terwijl het kabinet waarschuwt dat in sommige regio’s gedwongen uitkoop van boeren onvermijdelijk zal zijn, koersen verschillende provincies meer op vrijwillige uitkoop en stalinnovaties als luchtwassers en emissiearme vloeren. Daarvan is al bekend dat de milieuwinst tegenvalt.

En dat terwijl de opdracht groot is: in 2030 moet Nederland de helft minder stikstof uitstoten. Ruim twee weken geleden publiceerde het kabinet cijfers waaruit blijkt dat de verschillen per regio enorm zijn: rondom enkele grote en belangrijke natuurgebieden moet tot 70 procent minder stikstof neerslaan. Het kabinet waarschuwde daarbij dat de doelen niet worden gehaald zonder pijnlijke ingrepen.

Gerelateerde artikelen