Noodverordening Apeldoorn
20:18 | In Apeldoorn is een noodverordening ingevoerd vanwege de angst dat boeren andere boeren willen 'bevrijden' uit een politiebureau. Dat meldt de gemeente Apeldoorn. Na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie is de noodverordening ingevoerd voor een groot gedeelte van de stad. Met het noodverordening kan de politie optreden tegen relschoppers, wegen afsluiten, plekken ontruimen en samenscholingen verbieden. Mensen die na een verzoek niet vertrekken kunnen door de politie worden aangehouden.
'De gemeente ziet demonstreren als een grondrecht. Zolang het binnen de grenzen van de wet blijft is binnen Apeldoorn veel mogelijk. Blokkeren van wegen en (dreigingen) van verstoring van de openbare orde en veiligheid zijn niet toegestaan', zegt de burgemeester van Apeldoorn.
Kamerlid Partij voor de Dieren: 'Geweld boeren is terrorisme'
19:55 | De golf van boeren geweld die op dit moment over het land spoelt. En de intimidatie van ministers, Kamerleden en lokale politici, kan je als terrorisme beschouwen, zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg in de BNR-podcast De Nieuwsdag. 'Ik denk dat je dit als terrorisme kan beschouwen. We hebben op de site van de AIVD gekeken en daar wordt terrorisme onder andere beschreven als geweld dat bedoeld is om de politiek te beïnvloeden. Dit is precies wat hier gebeurt', ziet het Kamerlid.
A37 weer open
19:35 | Demonstrerende boeren hebben woensdagavond knooppunt Holsloot in de snelweg A37 in Drenthe ruim een half uur geblokkeerd. Daarna reed een colonne van tractoren en personenauto's weer door. De aanwezige politie hoefde niet in te grijpen.
A37 afgesloten door trekkers
18:45 | De snelweg A37 in Drenthe is woensdagavond afgesloten tussen Veenoord (gemeente Emmen) en knooppunt Holsloot vanwege een boerendemonstratie. De boeren rijden in de richting van Hoogeveen, aldus de ANWB. Aan de andere kant van de weg is ook een file ontstaan. Het is nog niet bekend hoeveel tractoren er op de snelweg rijden.
Politiechef: ook bedrijven bedreigd door boeren
18:25 | De boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het kabinet zijn de afgelopen dagen enorm geëscaleerd. Waar het op het begin nog een rustige demonstratie was in Stroe, worden nu bewindspersonen bedreigd, brandgesticht en hulpverleners aangevallen. De bedreigingen gaan inmiddels ook zo ver dat bedrijven die ingehuurd worden door de politie, bedreigingen ontvangen. Dat meldt politiechef Willem Woelders van de Landelijke Eenheid aan BNR. 'Particuliere bedrijven zijn daardoor niet altijd meer bereid om een klus te doen. Dat is ingewikkeld.'
Koning reageert op uit de hand gelopen protesten
17:30 | Geweld en intimidatie zijn volgens koning Willem-Alexander "nooit de oplossing". Dat zei hij na afloop van het staatsbezoek aan Oostenrijk toen hem werd gevraagd naar de situatie rondom boeren en de stikstofcrisis in Nederland. 'Uiteindelijk moeten we weer aan tafel, moeten we weer de dialoog aangaan en samen het probleem oplossen.'
Noodverordening in dorp van minister Van der Wal
16:00 | In Hierden rond de wijk waar stikstofminister Christianne van der Wal woont, geldt een noodverordening. Dat laat burgemeester Van Schaik van Harderwijk weten aan Omroep Gelderland. De maatregel geldt voor een week, laat de gemeente weten.
De politie krijgt de mogelijkheid in de wijk van Van der Wal preventief te controleren en fouilleren, zegt Van Schaik. Wie niet in de wijk woont, kan worden weggestuurd.
Vliegvelden kijken bij boerenacties eerst naar marechaussee
15:50 | Luchthavens wachten verdere informatie over de voor maandag aangekondigde boerenprotesten op hun terrein af. Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport, waarop de boeren hun actie volgens interne communicatiekanalen onder meer hebben voorzien, gaan met de Koninklijke Marechaussee in gesprek. Die dienst is verantwoordelijk voor de veiligheid en handhaving op de vliegvelden.
Vervolgens is het aan de vliegvelden om passagiers te wijzen op mogelijke ongeregeldheden. "We zijn wel wat gewend van eerdere demonstraties, maar dit is denk ik van een andere orde", zegt een woordvoerder van het vliegveld van Rotterdam. 'We gaan in overleg met de marechaussee voor wat we het beste kunnen doen. We zullen ons erop voorbereiden en daar hebben we nog een paar dagen voor.'
Schiphol raadt reizigers aan zijn website in de gaten te houden. 'Daar zetten we iets op als het protest bijvoorbeeld gevolgen heeft voor de verkeerssituatie, maar daar is het nu nog te vroeg voor', laat een zegsman weten.
'We gaan het in de gaten houden tot er meer informatie komt', zegt een woordvoerder van Eindhoven Airport. 'Als we weten wat er aan de hand is, gaan we passagiers inlichten. Maar nu weten we nog te weinig.'
Voorzitter OM: 'boerenprotesten onacceptabel
15:12 | De voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie kijkt 'met afgrijzen' hoe tijdens de recente boerenprotesten 'de grenzen van het toelaatbare zijn overschreden'. 'Onacceptabel', aldus Gerrit van der Burg. 'Er werd niet geschuwd om politie, politici en burgemeesters te intimideren en (zwaar) geweld te gebruiken.'
Er zijn al diverse mensen opgepakt en het OM en de politie zijn volgens Van der Burg 'druk bezig mensen die zich vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit op te sporen en te vervolgen'. Zij zullen hard aangepakt worden, benadrukt de voorzitter. 'Ik blijf het herhalen, mensen die een publieke taak uitoefenen zoals politici, agenten, burgemeesters en hulpverleners, maar zeker ook journalisten moeten hun werk ongestoord kunnen doen. Het is absoluut onacceptabel dat zij keer op keer in hun werk ten dienste van de samenleving te maken krijgen met geweld en kop van jut zijn.'
Boerenvoorman: 'gebruik je verstand'
15:08 | Boeren die actievoeren tegen het stikstofbeleid, moeten zich aan de wet blijven houden, zegt voorman Bart Kemp van actiegroep Agractie. In een video roept hij boeren op 'de inhoud centraal te stellen', hun verstand te gebruiken en hun grenzen te kennen.
'Hou acties binnen de wettelijke ruimte, zodat escalaties geen munitie geven aan de overheid om ons boeren nog verder in de hoek te drijven', aldus Kemp. Hij stelt verder dat het kabinet 'lak heeft' aan de agrarische sector. 'We begrijpen volledig jullie frustratie en boosheid, dat is ook de onze. Alle signalen uit de agrarische sector worden tot nu toe genegeerd', stelt hij. Actie is dan ook volgens Agractie noodzakelijk. 'Zolang en zo vaak als nodig is.'
Aanhoudingen voor poging doodslag
14:55 | De politie in Oost-Nederland heeft tien mensen opgepakt voor het blokkeren van de snelweg, openlijke geweldpleging (tegen agenten) en poging tot doodslag. Daarnaast zijn er boetes uitgedeeld voor het rijden met een trekker op de snelweg. De politie verwacht de komende tijd meer aanhoudingen te zullen verrichten. 'We zijn dan ook een groot opsporingsonderzoek gestart en hebben al herkenbaar beeldmateriaal. Dus als je gisteravond niet bent aangehouden, betekent dat niet dat je hiermee wegkomt. Ook zullen we de schade verhalen die aan politievoertuigen is aangericht', zegt politiechef Jannu Knol.
De aanhoudingen zijn onder andere verricht bij een blokkade bij Stroe dinsdag, daar werden politievoertuigen lekgeprikt en klemgereden. Ook zijn er brandstichtingen gepleegd op de snelweg. Later op de avond kwamen er ook relschoppende boeren bij het huis van minister Van der Wal. Daar werd een politie-auto vernield en strobalen in brand gestoken.
Bij welke van deze locaties de meeste arrestaties werden verricht, is niet duidelijk. Ook maakt de politie niet bekend op welke locatie een persoon wordt verdacht van poging tot doodslag. De politie is een groot opsporingsonderzoek gestart op basis van beschikbaar beeldmateriaal.
'Driekwart Nederlanders vindt boerenacties te ver gaan'
14:35 | Driekwart van de Nederlanders vindt de acties van boeren te ver gaan. Vooral het thuis opzoeken van politici (78 procent) en het kappen van bomen (77 procent) worden afgekeurd. Dat blijkt uit een representatief onderzoek in opdracht van RTV Oost.
Boeren zijn boos over het stikstofbeleid, waar de Tweede Kamer gisteren mee instemde. In aanloop naar en na die stemming over het stikstofplan, voerden boeren actie. Daarbij schuwden ze harde en intimiderende protesten niet.
Tien aanhoudingen
14:15 | In Oost-Nederland zijn tien mensen aangehouden na de boerenprotesten die dinsdag op verschillende plekken in de regio escaleerden. Om welke vergrijpen het gaat, meldt de Landelijke Eenheid van de politie niet. Wel is duidelijk dat er een groot opsporingsteam aan de slag is en dat de politie meer arrestaties verwacht.
Nationaal commandant bij de politie Willem Woelders zegt dat daar momenteel 'volop aan gewerkt wordt' met behulp van onder meer 'een hoop videobeelden', maar dat zorgvuldigheid geboden is. Bij geen van de incidenten in het land raakten politiemensen gewond.
BBB-leider Van der Plas over 'vechten voor bestaan
14:00 | Caroline van der Plas, leider van de Boer Burger Beweging, vindt haar oproep van dinsdag aan boeren om te vechten voor hun bestaan een figuurlijke opmerking. Een verband met protesten bij politici aan huis verwerpt ze dan ook.
'Groot aantal' trekkers op A1
13:38 | Boeren rijden met 'groot aantal' trekkers op A1 bij Oldenzaal. Dat meldt de ANWB. Vanuit verschillende hoeken wordt boeren opgeroepen om níet de snelwegen op te gaan, maar daar lijkt vooralsnog geen gehoor aan te worden gegeven.
De trekkers reden in eerste instantie alleen langzaam, inmiddels staan ze stil en wordt de snelweg geblokkeerd.
Stikstofspecialisten geïnformeerd over veiligheid
13:30 | Tweede Kamerleden die het woord voeren over stikstof en landbouw hebben woensdag een mail met veiligheidsinstructies gekregen van de Beveiligingsautoriteit van de Tweede Kamer. Vorige week kregen alle fractievoorzitters al een e-mail met instructies.
Het gaat om instructies over hoe te handelen als Kamerleden ongewenst huisbezoek krijgen. Hen wordt in dit soort situaties onder meer geadviseerd de deur niet open te doen en direct 112 te bellen, bevestigen bronnen na een bericht van de NOS.
De woordvoerder van de Tweede Kamer bevestigt dat er een mail naar de woordvoerders is gestuurd, maar wil niet ingaan op de inhoud ervan. Over beveiligingszaken worden geen mededelingen gedaan, aldus een woordvoerder van Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
De afgelopen dagen zijn diverse Kamerleden thuis bezocht door boze boeren, die tegen de kabinetsplannen zijn om de stikstof met vijftig procent te reduceren.
Tientallen boeren bij provinciehuis in Leeuwarden
13:10 | Tientallen boeren hebben zich, net als gisteren, met trucks en tractoren verzameld bij het provinciehuis in Leeuwarden om te demonstreren. De politie is aanwezig. 'We zijn in gesprek met de partijen over wat zij daar doen.' De politie zegt te handhaven 'als dat nodig is'.
Agrariërs demonstreren tegen de aangekondigde stikstofplannen. De provincies moeten volgens het stikstofplan van het kabinet ervoor zorgen dat de stikstofuitstoot omlaag gaat in daarvoor aangewezen gebieden.
Sponsor boerenprotest Agrifirm sluit vervolgsteun niet uit
13:00 | De grote leverancier van veevoer Agrifirm sluit verdere financiële steun aan boerenprotesten niet uit. In een reactie op de escalatie dinsdagavond bij het huis van minister Christianne van der Wal stelt een woordvoerster dat de landbouwcoöperatie per keer bekijkt of ze aan een 'publieksvriendelijke actie' bijdraagt. 'Maar deze gebeurtenissen zijn echt 'next level' en keuren we net als iedere vorm van intimidatie zeker af.'
Donderdag debat over boerenrellen
11:30 | De Tweede Kamer gaat waarschijnlijk donderdag in debat met premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over intimiderende en rellende boerenbetogers. GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een ruime meerderheid voor hun verzoek.
Het debat komt kort op het nieuws dat een betoging van boeren bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal compleet uit de hand liep dinsdagavond. Ook het gezin van CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk werd thuis geïntimideerd door boeren.
'Politici thuis opzoeken alle grenzen voorbij'
10:50 | Het is 'alle grenzen voorbij' dat relschoppers dinsdagavond agenten aanvielen en stikstofminister Christianne van der Wal thuis opzochten, schrijft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) op Twitter. Ze spreekt '100 procent steun' uit 'voor de lokale diensten die enorm hun best doen voor onze veiligheid', en benadrukt dat de politie en het Openbaar Ministerie optreden, ook achteraf. Verdere maatregelen kondigde de minister niet aan.
Kamerlid blijft thuis
09:50 | CDA-Kamerlid Boswijk blijft komende dagen thuis na bezoek boeren bij zijn huis. Dat schrijft de politicus op Twitter. 'Deze manier van demonstreren dient geen enkel doel: Stop ermee!'
Hij benadrukt dat de boeren die over de schreef gaan een beperkte groep vormen. 'Het overgrote gedeelte van de agrarische sector bestaat uit hardwerkende mensen die graag willen bijdragen aan de grote maatschappelijke opgaves',
Politiebond: rechtsstaat en democratie zijn aangevallen
09:35 | 'Dit is ontoelaatbaar. Hier worden grenzen overschreden en rechtstreeks onze rechtsstaat en democratie aangevallen'. Dat zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond in een reactie op de situatie bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) dinsdagavond, die volgens de politie zo dreigend was dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen en daardoor niet direct konden ingrijpen toen boeren door een politieafzetting wisten te breken.
'Het is duidelijk dat sprake is van criminele gedragingen. Dat houdt ook in dat ik hoop dat zowel de recherche als het Openbaar Ministerie snel een onderzoek instelt naar alle incidenten die er zijn geweest. Dat wordt belangrijk.'
Een tweede punt is volgens Struijs dat voor de politie er sprake moet komen van een permanent karakter van opschalen. 'De politie moet zich in gaan stellen op de lange adem. En dat gaat forse consequenties hebben voor het personeel.'
Rutte waarschuwt relschoppers
09:10 | De politie zal optreden tegen boeren die zich misdragen zoals dinsdagavond bij het huis van stikstofminister Christianne Van der Wal, zegt premier Mark Rutte. Deze groep 'die het verpest voor de rest', heeft volgens hem het recht op een gesprek voorlopig verspeeld. Politie, justitie en burgemeesters zijn 'zeer gemotiveerd' om ze tegen te houden.
Houd rekening met boerenacties
05:45 | Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers woensdag goed voorbereid op pad te gaan en rekening te houden met mogelijke boerenprotesten. Omdat woensdag een warme dag is voorspeld, is het advies voldoende koud water mee te nemen. 'Zo ben je goed voorbereid voor het geval je toch onverhoopt ergens vast komt te staan'. Ook wordt automobilisten aangeraden hun snelheid aan te passen vanwege mogelijk langzaam rijdende tractoren.

Boeren voerden maandag en dinsdag al op veel plaatsen in het land onaangekondigd actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Zo stonden er dinsdag tractoren en twee koeien bij het gebouw van de Tweede Kamer waar binnen werd gestemd over moties die eerder waren ingediend bij het stikstofdebat. Tientallen boeren zagen dat er onvoldoende steun was voor een voorstel om de stikstofplannen van tafel te halen.
Lees ook | Liveblog boerenprotesten dinsdag 28 juni
In de berm van de A16 bij knooppunt Klaverpolder staken protesterende boeren dinsdagavond een barbecue aan. In Zaltbommel werd de ingang van Slot Loevestein een paar uur geblokkeerd en konden gemeenteraadsleden die in het slot waren niet weg. Langs de A50 stonden hooibalen in brand. Bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) braken protesterende boeren door een afzetting van de politie.
Provincies willen niet hard ingrijpen
05:30 | Provincies zijn niet van plan hard in te grijpen in de landbouwsector om de stikstofcrisis op te lossen. Zo willen sommige provincies bijvoorbeeld in geen enkel geval boeren gedwongen uitkopen, terwijl dat soms toch nodig kan zijn om de doelen te halen. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs alle twaalf provincies.
Terwijl het kabinet waarschuwt dat in sommige regio’s gedwongen uitkoop van boeren onvermijdelijk zal zijn, koersen verschillende provincies meer op vrijwillige uitkoop en stalinnovaties als luchtwassers en emissiearme vloeren. Daarvan is al bekend dat de milieuwinst tegenvalt.
Lees ook | Stikstof protesten
Agenten moesten vluchten
02:00 | De situatie bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) was dinsdagavond zo onveilig dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Ze konden daardoor niet direct ingrijpen toen boeren door een afzetting van de politie wisten te breken, meldt de politie Gelderland.
De politie meldde eerder al dat er 'duidelijk grenzen overschreden' zijn. 'De situatie was dreigend en onacceptabel, ook richting hulpverleners.' De politie wil degenen die betrokken waren bij de vernielingen opsporen. 'De openbare orde is verstoord en er zijn vernielingen gepleegd. Ook is er de nodige afval gestort.'
Maandag plaatste de politie een bewakingspost bij het huis van de minister. Ruim twee weken geleden werd voor het eerst bij het huis van de bewindsvrouw betoogd. Dat gebeurde nadat zij haar stikstofplannen had gepresenteerd.