Binnenland29 jun '22 18:24

Politiechef: ook bedrijven bedreigd door boeren

Auteur: BNR Webredactie

De boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het kabinet zijn de afgelopen dagen enorm geëscaleerd. Waar het op het begin nog een rustige demonstratie was in Stroe, worden nu bewindspersonen bedreigd, brandgesticht en hulpverleners aangevallen. De bedreigingen gaan inmiddels ook zo ver dat bedrijven die ingehuurd worden door de politie, bedreigingen ontvangen. Dat meldt politiechef Willem Woelders van de Landelijke Eenheid in The Daily Move van BNR. 'Particuliere bedrijven zijn daardoor niet altijd meer bereid om een klus te doen. Dat is ingewikkeld.'

De politie in Oost-Nederland heeft tot nu toe tien mensen opgepakt voor het blokkeren van de snelweg, openlijke geweldpleging (tegen agenten) en poging tot doodslag. Daarnaast zijn er boetes uitgedeeld voor het rijden met een trekker op de snelweg. De politie verwacht de komende tijd meer aanhoudingen te zullen verrichten. 'We zijn dan ook een groot opsporingsonderzoek gestart en hebben al herkenbaar beeldmateriaal. Dus als je gisteravond niet bent aangehouden, betekent dat niet dat je hiermee wegkomt. Ook zullen we de schade verhalen die aan politievoertuigen is aangericht', zegt politiechef Jannu Knol. Negen mensen zitten nog vast, meldt het Openbaar Ministerie. Eén minderjarige verdachte is tijdelijk vrijgelaten.

Poging doodslag

Het ging onder meer mis in de omgeving van Kootwijkerbroek en Stroe, waar politiebusjes werden belaagd en agenten in het nauw zijn gedreven. Daar werden volgens het OM vijf mensen aangehouden, van wie twee op verdenking van poging tot doodslag. Er werd met een trekker ingereden op agenten. Later op de avond kwamen er ook relschoppende boeren bij het huis van minister Van der Wal. Daar werd een politie-auto vernield en strobalen in brand gestoken.

Lees ook | Rutte: Gevaarlijke situaties en intimidatie onacceptabel

'Wat ons betreft halen we iedereen binnen die die misdrijven daar hebben gepleegd', zegt politiechef Willem Woelders van de Landelijke Eenheid tegenover BNR.

Woelders heeft geen idee hoeveel boeren er precies opgepakt zullen worden. Wel benoemt hij locaties die nu onderzocht worden. 'We kijken naar de situatie op de A50, we hebben forse incidenten gehad rond Stroe, waar politieagenten zijn belaagd. Ook het beeld bij de minister wordt bekeken. Hoeveel verdachten daarbij zijn, wordt de komende dagen duidelijk', benadrukt Woelders.

Lees ook | 'Provincies willen niet hard ingrijpen in stikstofcrisis'

Bedreigingen aan particuliere bedrijven

Wat het onderzoek bemoeilijkt is dat er meerdere plekken zijn geweest waar boeren de regels hebben overtreden. 'Het is veel ingewikkelder dan een lokale demonstratie op een plein in één gemeente.' Woelders benadrukt daarnaast dat het soms moeilijk is om in te grijpen bij boeren met trekkers. 'Als je besluit om in te grijpen, dan moet je daar materiaal bij halen. Dat hebben we niet heel veel voor handen. Daarnaast zien we dat bedrijven die worden ingehuurd om de in beslag genomen trekkers op te halen, ook worden bedreigd.' Ook zulke incidenten onderzoekt de politie, meldt de politiechef. 'Ook die mensen plegen strafbare feiten en gaan we proberen binnen te halen.'

Podcast | Verliezen boeren sympathie?

Zulke bedreigingen aan het adres van bedrijven bemoeilijkt ook het werk van de politie verder. 'Particuliere bedrijven zijn daardoor niet altijd meer bereid om een klus te doen. Dat is ingewikkeld.'

Om nieuwe rellen te voorkomen bij de Stikstofminister is er een noodverordening uitgeroepen rondom het huis van minister Van der Wal. De noodverordening blijft een week van kracht, meldt de gemeente Harderwijk, waar de minister woont.

Gerelateerde artikelen