Binnenland1 jul '22 12:00Aangepast op 1 jul '22 14:06

Minister tegen boeren: 'Doe niet mee aan acties'

Auteur: BNR Webredactie

Stikstofminister Christianne van der Wal roept boeren op maandag niet mee te doen aan blokkeeracties. Actievoerders willen dan onder meer Schiphol en distributiecentra voor supermarkten blokkeren. 'Niet doen, ga het gesprek aan', zegt Van der Wal.

Ze benadrukt niet alle boeren 'over een kam te willen scheren'. Volgens de minister gaat het om 'een klein groepje relschoppers' dat de grens overgaat. 'Gelukkig zijn er veel boeren die het gesprek willen aangaan.'

Nuance moet terug

Het kabinet gaat een bemiddelaar aanstellen om gesprekken tussen de overheid en de boeren te leiden. Daarmee wil Van der Wal dat er weer 'nuance' in de discussie komt. Ze vindt het 'een handreiking en mooi gebaar' naar de boeren na de onrust van afgelopen weken.

De minister benadrukt dat de doelen van het stikstofbeleid vaststaan, maar dat er bewegingsruimte is in hoe die gehaald gaan worden. Dat de stikstofuitstoot zo ver omlaag moet is volgens de minister 'een harde boodschap maar wel een eerlijke boodschap'.

Donderdagavond zei minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) dat de politie maandag klaarstaat om in te grijpen als het nodig is. Ook zei ze dat de politie de beschikking krijgt over onder meer defensievoertuigen, zodat ze kunnen optreden tegen trekkers en ander landbouwmaterieel.

De supermarktbranche riep het kabinet woensdag op om tot een oplossing te komen in het conflict met de boze boeren. Volgens directeur Marc Jansen van supermarktkoepel CBL is het blokkeren van distributiecentra "onacceptabel" omdat supermarkten volgens hem geen partij zijn in het conflict. Vorig jaar probeerden boeren ook al distributiecentra plat te leggen. 'Het kan niet weer gebeuren dat de voedselvoorziening zo in gevaar wordt gebracht', aldus Jansen.

Gerelateerde artikelen