Binnenland1 jul '22 14:56Aangepast op 1 jul '22 16:00

Excuses van De Nederlandsche Bank voor betrokkenheid slavernijverleden

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandsche Bank (DNB) biedt zijn excuses aan voor de rol die bestuurders van de bank speelden bij het slavernijverleden in de negentiende eeuw, zo schrijft het ANP. President Klaas Knot maakte het vanmiddag bekend tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam.

President Klaas Knot van DNB bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam
President Klaas Knot van DNB bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam (ANP / Koen van Weel)

Knot richtte zijn excuses aan alle nazaten van slaafgemaakten in Nederland, Suriname, op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. 'Excuses aan alle mensen die door de persoonlijke keuzes van mijn voorgangers herleid werden tot hun huidskleur. De voorbije maanden hoorde ik veel persoonlijke verhalen. Verhalen over leed, maar ook over verzet en strijd. Wat ik leerde, wat ik hoorde, deed mij pijn. Het bracht het leed van toen en nu heel dichtbij.'

Onderzoek

De excuses volgen op een onderzoeksrapport dat eerder dit jaar verscheen. Historici concludeerden dat DNB op verschillende manieren betrokken was bij de slavernij. Zo was het startkapitaal van de bank deels afkomstig van ondernemers met directe belangen in de plantageslavernij, en waren sommige bestuurders zelf betrokken bij het aansturen van plantages waar tot slaaf gemaakte mensen werkten.

Compensatie

Overigens gaat DNB niet over tot financiële compensatie. Een besluit daarover laat de bank aan de overheid. Wel gaat DNB investeren in projecten die de doorwerking van het slavernijverleden helpen verminderen, en naar projecten die educatie over het onderwerp stimuleren. Daarnaast zet de bank in op meer diversiteit en inclusiviteit binnen de eigen organisatie.

Noord-Holland

Vanmiddag bood ook de provincie Noord-Holland excuses aan voor het slavernijverleden, bij monde van Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk. Noord-Holland is daarmee de eerste provincie die excuses maakt, meldt het ANP.

Van Dijk sprak vanuit het provinciehuis in Haarlem bij de opening van een expositie over slavernij. 'Als provincie willen we het verleden open in de ogen kijken, omdat er in een vrij en democratisch land ruimte is en moet zijn voor ieders verhaal. Zeker als dat verhaal nog te weinig bekend en erkend is en nog altijd pijn doet, generatie op generatie.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen