Binnenland30 jun '22 18:04

Agractie 'onaangenaam verrast' door minister Staghouwer

Auteur: Mark van Harreveld

Landbouwminister Staghouwer wil in gesprek met de boerenorganisaties, maar dan moeten deze wel eerste de acties van vorige week afkeuren. Voorzitter Bart Kemp van Agractie zegt onaangenaam verrast te zijn omdat 'die draconische maatregelen' vanuit Staghouwers' collega Van der Wal komen. 'Ik vind het merkwaardig.' Eerder riep Kemp in het Reformatorisch Dagblad op dat de overheid zo snel mogelijk in gesprek moet met de boeren om escalatie te voorkomen.

Bart Kemp van Agractie tijdens de demonstratie in Stroe
Bart Kemp van Agractie tijdens de demonstratie in Stroe (ANP / Novum RegioFoto / Dirk Hol)

'We zijn verrast dat dit vanuit minister Staghouwer komt, misschien wel onaangenaam verrast omdat die draconische maatregelen die over boeren uitgestort worden vanuit minister Van der Wal komen. Dus ik weet niet zo goed hoe we dit moeten interpreteren. Of Minister Van der Wal uit de wind gehouden wordt of dat ze nog bij moet komen van de schrik van het boerenbezoek. Wij zouden liever een afspraak met minister Van der Wal willen omdat daar de pijnpunten liggen.'

Kemp zegt al eerder contact gehad te hebben gehad met de ministeries, maar 'als de ene pleisters voor het bloeden moet plakken terwijl de andere er met de botte bijl inhakt, dan blijft het bloeden. En niet zo zachtjes ook'.

Lees ook | 'Boeren maken zich niet populair'

Nul vertrouwen

Gevraagd wat Kemp doet wanneer hij een uitnodiging van de minister krijgt, zegt hij het te zullen 'overwegen' en dat ook bij de achterban van boeren te zullen moeten peilen. Kemp noemt het vertrouwen in Den Haag onder boeren 'echt nul' en het wantrouwen 'bijzonder groot'. 'Den Haag heeft zonder overleg of draagvlak een woud aan plannen over boeren uitgestort die alle perspectief op de toekomst wegnemen, daarom zijn die emoties zo hoog en zijn de meest gematigde boeren ook in actie gekomen'.

Gevraagd naar een reactie op Staghouwers voorwaarde om te praten, namelijk dat de boerenorganisaties de acties van afgelopen week afkeuren, zegt Kemp dat 'merkwaardig te vinden. 'Ik wil alleen met je in gesprek als jij eerst even af gaat keuren wat er gebeurd is, anders mag je niet meepraten'. Kemp begrijpt dat er incidenten zijn geweest, en wijst op een vlog waarin hij oproept het hoofd koel te houden en binnen de wettelijke kaders te blijven.

'We zullen nooit ofte nimmer oproepen tot acties die grenzen overschrijden, dus dat soort incidenten daar hebben wij niets mee te maken. Die komen ook niet voort uit Agractie, dat is niet onze identiteit'.

Geen betrokkenheid

Maar is het daarom niet eenvoudiger om die incidenten af te keuren? 'Incidenten waar wij niks mee te maken hebben, dat vind ik vrij zinloos, we willen het over de inhoud hebben. Boeren en boerenorganisaties staan op dit moment met de rug tegen de muur, er wordt niets gedaan met onze plannen en aanbiedingen, maar met de botte bijl ingehakt waardoor hele gebieden leeg geveegd gaan worden en in plaats daarvan worden er plannen afgekondigd om daar grootschalig woningen te bouwen naast Natura 2000-gebied. Daar willen we het over hebben en niet over incidenten waar we niet voor verantwoordelijk zijn'.

Lees ook | Kamerdebat over uit de hand lopende protesten

Maandag staat Nederland weer mogelijk grote boerenprotesten te wachten. In socialmediagroepen van de boeren wordt opgeroepen om het land plat te leggen, maar het wel netjes te houden. Agractie heeft daarmee niets van doen, zegt voorzitter Kemp. 'We hebben het uit het ANP meegekregen, dat zijn echt in de regio's en door personen bedachte dingen waar wij eigenlijk helemaal geen weet van hebben'. Kortom, het zijn geen door Agractie geëntameerde acties.

Gerelateerde artikelen