
'De manager van de NAM noemt de schade pijnlijk, als exploitant wilde hij echt wel helpen, maar het werd te groot voor de NAM. Hij is opvallend stellig, deze Johan de Haan', zegt Van Leeuwen. Volgens De Haan waren er veel C-schades, schades door verzakkingen die echter weinig met de gaswinning uit hadden staan, maar die veroorzaakt werden door fluctuaties in het grondwaterspiegel. De Haan spreekt over veel claims die feitelijk gezien niet op het bordje van de NAM terecht hadden hoeven komen.
Lees ook | Wetenschap aan de beurt op dag twee Parlementaire enquête gaswinning
De Haan benadrukt dat de NAM wel moest leveren: aan GasTerra, aan de burgers van Nederland en dat daar allerlei contractuele verplichtingen aan vast zaten. Van Leeuwen ziet een overeenkomst met de Toeslagenaffaire waarin door allerlei Kafkaëske constructies uiteindelijk niemand schuld had en niemand verantwoordelijk was.
Grondwaterpeil
Energiedeskundige Jilles van den Beukel, adviseur Energie bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, beaamt dat schade door grondwaterstanden kan optreden. Hij schetst het beeld van Huizingen waar in 2012 2000 schademeldingen in een kringetje rondom Huizingen waren, in 2015 20.000 en afgelopen jaren 50.000 per jaar. 'En die hebben geen enkele correlatie met bevingen meer. Dat zegt wat'.
'Er is een veel plausibeler reden en dat is de reden die Johan de Haan aanduidde: variaties in het grondwaterpeil, klei en veen die uitzetten of krimpen naarmate het grondwaterpeil op en neer gaat. Dat is gewoon iets dat komt door het verschil tussen zomer of winterpeil, en door bemaling. Daar zit een component gaswinning in, maar die is relatief klein, maar niet nul'.
Lees ook | 'Rutte en Kamp krijgen er van langs in gaswinning-hoorzitting'
Dus de Groningers claimen opportunistisch en overdrijven? Van den Beukel: 'Het is geen overdrijven, het is wel een beetje een publiek geheim dat van de huidige schades er heel veel gerelateerd zijn aan het grondwater, en niet aan bevingen'. Volgens Van den Beukel waren er in 2003 en 2004 al behoorlijke bevingen, maar heeft men toen lange tijd de ogen gesloten voor het probleem. Een probleem dat steeds erger werd.
KNMI
'Het KNMI krijgt ook van de NAM de Zwarte Piet toegeschoven, en dat is in zekere zin terecht want zij kwamen met een schatting van maximale magnitudes van aardbevingen van 3.9 die ze gewoon niet met een correcte methode deden. Anderzijds had zowel SODM als NAM daar meer achteraan kunnen zitten en misschien een second opinion daarover kunnen vragen'.
Lees ook | Parlementaire enquête gaswinning van start