Binnenland1 jul '22 19:05

Leger klaar om Schiphol te helpen

Auteur: Mark van Harreveld

Defensie staat klaar om als het nodig is maandag luchthaven Schiphol te helpen. Dat zei minister Kajsa Ollongren vandaag na de ministerraad. Boerenorganisaties hebben gezegd maandag het land plat te willen leggen. Politie en marechaussee - verantwoordelijk voor de beveiliging van Schiphol - zullen maandag ingrijpen bij trekkerblokkades rond Schiphol.

'Als het nodig is dan springt Defensie bij', zei de bewindsvrouw na de ministerraad. 'Schiphol is vitaal. Dat moet kunnen doordraaien.' Ollongren riep de boeren op niet naar Schiphol te komen om te betogen. De wegen naar de luchthaven moeten vrij blijven.

Pantservoertuigen

De Koninklijke Marechaussee, verantwoordelijk voor de beveiliging van Schiphol, heeft al zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar de luchthaven gebracht, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Ook heeft Defensie zware vrachtwagens met opladers klaarstaan waarmee in beslag genomen trekkers kunnen worden afgevoerd. Eerder deze week heeft het leger de politie ook al op deze manier ondersteund.

Intussen heeft een supersnelrechter een boer die opriep om Schiphol plat te leggen een taakstraf gegeven. Op Telegram zei de 23-jarige boer dat als het net zo druk wordt als bij het boerenprotest in Stroe, de politie en ME kansloos zijn. Het Openbaar Ministerie eiste celstraf, maar de rechter ging daar niet in mee.

Lees ook | Luchthavens, haven en supermarkten beducht voor acties boeren

De ANWB adviseert automobilisten om maandag vlak voor vertrek de verkeersinformatie te checken en rekening met de boerenacties te houden. Rijkswaterstaat komt met een soortgelijk advies. 'We weten niet wat, we weten niet waar of hoe en met hoeveel', zegt een ANWB-woordvoerder.

Taakstraf

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag een taakstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd aan een 23-jarige man uit het Zuid-Hollandse Strijensas. De boer had via de chatdienst Telegram opgeroepen tot het platleggen van Schiphol. 'Als er net zoveel opkomst is als in Stroe, kan de politie en de ME niks', schreef de man, die zich verzet tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

De politierechter rekende hem aan dat het oproepen tot dit soort gedrag 'de openbare orde en de veiligheid raakt'. Wel is meegenomen dat de man jong is, een blanco strafblad heeft en oprecht geschrokken was van zijn aanhouding.

Gerelateerde artikelen