Binnenland4 jul '22 08:44

LTO niet blij met Remkes

Auteur: Mark van Harreveld

Het kabinet schoof dit weekend Johan Remkes naar voren om te bemiddelen in de stikstofcrisis. Dat kan vanuit de boeren op weinig enthousiasme rekenen. 'Remkes is degene die de Commissie-Remkes heeft gedaan waarin het stikstofplan naar buiten kwam, wij hadden zelf iemand anders naar voren geschoven', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO Nederland.

Sjaak van der Tak
Sjaak van der Tak (ANP / Robin Utrecht)

Van der Tak doelt op hoogleraar en oud-Kamerlid voor de SGP Elbert Dijkgraaf, 'ook iemand uit de Commissie-Remkes, maar die een veel rustiger profiel heeft. Die had net een andere visie op de stikstofplannen dan de heer Remkes'. Van der Tak erkent dat Remkes een zwaargewicht is, al tekent hij erbij aan dat dit meer 'als bemiddelaar dan als gespreksleider' is.

Lees ook | Remkes 'bemiddelaar' tussen boeren en politiek, sector sceptisch

Geen voorwaarden

'De Tweede Kamer zei: je moet geen voorwaarden stellen. En ik zie nu dat het kabinet voorwaarden stelt, namelijk: het beleid dat ze ingezet hebben. Ik hoop dat daar wel degelijk ruimte voor komt, anders heeft een gesprek geen zin'. De voorzitter waarschuwt dat de gesprekken die in augustus zullen plaatsvinden 'geen gemakkelijke gesprekken zullen zijn, want er zitten onhaalbare doelen in.' Van der Tak doelt op 'die 50 procent, en in bepaalde gebieden 70 en in sommige gebieden 95 procent. Dat zijn enorme opgaven waar wij niet voor gaan staan'.

Lees ook | Leger klaar om Schiphol te helpen

'Het tweede element is dat we eigenlijk geen perspectief zien in die plannen. Innovatie, kan dat nog? Daar heeft het kabinet op dit moment heel weinig aandacht voor en aan de andere kant hebben we die kritische depositiewaarde die over het hele land is uitgestrooid. We hebben echt hele harde voorwaarden en daar moet over gesproken worden, anders heeft het gesprek geen zin'.

Volg in dit liveblog de acties van de boeren in Nederland


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen